Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Vučji ogrizek: z ovčjimi siri do dveh delovnih mest na kmetiji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
04.04.2019  09:59  Dopolnjeno: 04.04.2019 10:05
Mladi gospodar Izidor Grabrijan povečuje čredo ovac, uredil bo tudi obrat za predelavo mleka
Vučji ogrizek: z ovčjimi siri do dveh delovnih mest na kmetiji
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Boris Grabrijan je ekološko kmetijo Vučji ogrizek – pr' Peteh v Adlešičih v Beli krajini lani prepustil sinu Izidorju, ki se je tja preselil s svojim dekletom Manco. Poskušata preživeti z rejo avtohtonih pasem ovac in drugih živali ter predelavo mleka.

Edini v Beli krajini delajo ovčje sire

»Edini v Beli krajini ponujajo domače sire in jogurte iz ovčjega mleka, zato lahko uspeta,« pravi nekdanji gospodar Boris Grabrijan, ki na kmetiji še vedno poprime za delo. Od dedka je dobil osem hektarjev travnikov, pašnikov in njiv, vinogradov, steljnikov in gozda, vse je bilo razdrobljeno na 42 parcelah. Dokupili so 11 hektarjev travnikov in pašnikov. Tako obdelujejo 52 hektarjev, najbolj oddaljena parcela je 18 kilometrov stran. To sicer ni ekonomično, a le tako lahko vso voluminozno krmo za živali pridelajo sami.

Vsako leto vzredijo od 50 do 60 jagnjet za raženj, kar je v Beli krajini zelo priljubljeno. V Beli krajini vzredijo slabih 10 tisoč ovac na leto, pojedo pa 15 tisoč jagnjet na leto, iz domače reje je le polovica jagnjet za kmečki turizem in veselice. Pet od osmih klavnic v Beli krajini je samo za drobnico, druge so za govedo in prašiče.

Hrvaška Istra: cenejša pečenka, dražje meso

»Živali zakolje klavnica, sami tržimo meso. Kilogram mesa je tudi tri evre dražji v Novigradu na Hrvaškem, pečenka v gostilni pa je še vedno cenejša kot v Sloveniji,« dodaja Grabrijan.

»Predvsem smo zapisani reji avtohtonih pasem ovac – jezersko-solčavske in istrijanke. Bovške ovce za mleko redimo na pobudo mladega prevzemnika, od lani pa prihodnost kmetije gradimo na bovški ovci,« poudarja Grabrijan.

Večja čreda bovških ovac

Trenutno molzejo 23 ovac, čredo bodo povečali na 45. »Pri nas v Beli krajini nihče ne goji mlečnih ovac, izdelke enkrat na teden prodajamo tudi v Ljubljani,« dodaja. Na kmetiji imajo tudi druge živali – osle, konje, kokoši, prašiče … Krškopoljske prašiče in mangalice imajo na paši. Ohranjajo tudi druge avtohtone pasme, najslabše se piše cikam, redijo 23 govedi cika in limuzin. Imajo tudi prosto rejo jerebičaste štajerske kokoši, za obrambo pred volkovi pa istrskega osla.

Razvili stroj za vršičkanje konoplje

Na njivah pridelujejo koruzo trdinko, lan in konopljo iz domačih semen. V okviru enega projekta so s partnerji razvili mehanizacijo za vršičkanje konoplje, je mimogrede omenil Grabrijan.

Sin Izidor je od malega govoril, da ko bo velik, bo ovčerejec. Uspelo mu je, prijavil se je na razpis in čaka na podporo za zagon dejavnosti. Po veliko letih bo prvi, ki se bo z ovcami tudi preživljal.

Siri namesto ovčjih hrenovk in belokranjskih klobas

»Doslej smo bili znani po ovčjih hrenovkah in belokranjskih klobasah z ovčjim mesom, zdaj pa sin dela in prodaja polnomastne ovčje jogurte, sveže in starane sire ter albuminsko skuto. Krog kupcev hitro raste,« pravi Boris Grabrijan. Lani oktobra so se z dobrimi vtisi vrnili s prvega festivala slovenskih sirov, ki je bil na Brdu pri Kranju. Predelava mleka je delovno intenzivna, a dohodkovno zanimiva, meni. Sin dopolnilno dejavnost predelave opravlja v najetem obratu, zato si bo uredil svoj prostor na kmetiji in tako porabil enkratno subvencijo za mladega prevzemnika.

»Ovčereje za meso ne moremo več širiti, zato sta pomembni prireja in predelava mleka, spopasti se je treba s procesi in usvojiti tehnologijo, izdelke pa dobro promovirati in tržiti,« za konec pravi Boris Grabrijan.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.