Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Vučji ogrizek: z ovčjimi siri do dveh delovnih mest na kmetiji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
04.04.2019  09:59  Dopolnjeno: 04.04.2019 10:05
Mladi gospodar Izidor Grabrijan povečuje čredo ovac, uredil bo tudi obrat za predelavo mleka
Vučji ogrizek: z ovčjimi siri do dveh delovnih mest na kmetiji
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Boris Grabrijan je ekološko kmetijo Vučji ogrizek – pr' Peteh v Adlešičih v Beli krajini lani prepustil sinu Izidorju, ki se je tja preselil s svojim dekletom Manco. Poskušata preživeti z rejo avtohtonih pasem ovac in drugih živali ter predelavo mleka.

Edini v Beli krajini delajo ovčje sire

»Edini v Beli krajini ponujajo domače sire in jogurte iz ovčjega mleka, zato lahko uspeta,« pravi nekdanji gospodar Boris Grabrijan, ki na kmetiji še vedno poprime za delo. Od dedka je dobil osem hektarjev travnikov, pašnikov in njiv, vinogradov, steljnikov in gozda, vse je bilo razdrobljeno na 42 parcelah. Dokupili so 11 hektarjev travnikov in pašnikov. Tako obdelujejo 52 hektarjev, najbolj oddaljena parcela je 18 kilometrov stran. To sicer ni ekonomično, a le tako lahko vso voluminozno krmo za živali pridelajo sami.

Vsako leto vzredijo od 50 do 60 jagnjet za raženj, kar je v Beli krajini zelo priljubljeno. V Beli krajini vzredijo slabih 10 tisoč ovac na leto, pojedo pa 15 tisoč jagnjet na leto, iz domače reje je le polovica jagnjet za kmečki turizem in veselice. Pet od osmih klavnic v Beli krajini je samo za drobnico, druge so za govedo in prašiče.

Hrvaška Istra: cenejša pečenka, dražje meso

»Živali zakolje klavnica, sami tržimo meso. Kilogram mesa je tudi tri evre dražji v Novigradu na Hrvaškem, pečenka v gostilni pa je še vedno cenejša kot v Sloveniji,« dodaja Grabrijan.

»Predvsem smo zapisani reji avtohtonih pasem ovac – jezersko-solčavske in istrijanke. Bovške ovce za mleko redimo na pobudo mladega prevzemnika, od lani pa prihodnost kmetije gradimo na bovški ovci,« poudarja Grabrijan.

Večja čreda bovških ovac

Trenutno molzejo 23 ovac, čredo bodo povečali na 45. »Pri nas v Beli krajini nihče ne goji mlečnih ovac, izdelke enkrat na teden prodajamo tudi v Ljubljani,« dodaja. Na kmetiji imajo tudi druge živali – osle, konje, kokoši, prašiče … Krškopoljske prašiče in mangalice imajo na paši. Ohranjajo tudi druge avtohtone pasme, najslabše se piše cikam, redijo 23 govedi cika in limuzin. Imajo tudi prosto rejo jerebičaste štajerske kokoši, za obrambo pred volkovi pa istrskega osla.

Razvili stroj za vršičkanje konoplje

Na njivah pridelujejo koruzo trdinko, lan in konopljo iz domačih semen. V okviru enega projekta so s partnerji razvili mehanizacijo za vršičkanje konoplje, je mimogrede omenil Grabrijan.

Sin Izidor je od malega govoril, da ko bo velik, bo ovčerejec. Uspelo mu je, prijavil se je na razpis in čaka na podporo za zagon dejavnosti. Po veliko letih bo prvi, ki se bo z ovcami tudi preživljal.

Siri namesto ovčjih hrenovk in belokranjskih klobas

»Doslej smo bili znani po ovčjih hrenovkah in belokranjskih klobasah z ovčjim mesom, zdaj pa sin dela in prodaja polnomastne ovčje jogurte, sveže in starane sire ter albuminsko skuto. Krog kupcev hitro raste,« pravi Boris Grabrijan. Lani oktobra so se z dobrimi vtisi vrnili s prvega festivala slovenskih sirov, ki je bil na Brdu pri Kranju. Predelava mleka je delovno intenzivna, a dohodkovno zanimiva, meni. Sin dopolnilno dejavnost predelave opravlja v najetem obratu, zato si bo uredil svoj prostor na kmetiji in tako porabil enkratno subvencijo za mladega prevzemnika.

»Ovčereje za meso ne moremo več širiti, zato sta pomembni prireja in predelava mleka, spopasti se je treba s procesi in usvojiti tehnologijo, izdelke pa dobro promovirati in tržiti,« za konec pravi Boris Grabrijan.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...