Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
04.04.2019  12:33  Dopolnjeno: 04.04.2019 12:39
Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a neizkoriščenih pasem prašičev v devetih evropskih državah
Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice

Obveščaj me o novih člankih:  

Lokalne posebnosti, kot so avtohtone rastline in pasme, vse bolj pridobivajo ugled. Tak skriti zaklad je tudi krškopoljski prašič, edina avtohtona pasma prašiča pri nas.

Potenciale za njegov preporod je štiri leta proučevala Marjeta Čandek Potokar s Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS), ki je koordiniral evropski znanstvenoraziskovalni projekt Treasure. Gradijo na tradicionalnih genskih virih, ki so pomembni za diverzifikacijo, produktivnost, prehransko varnost. Prašiči takšnih pasem so robustni, prilagojeni lokalnim razmeram, prireja je počasnejša kot pri modernih produktivnih pasmah, a je za izdelke z regionalno identiteto med kupci vse več zanimanja in to govori v prid tradicionalnim pasmam prašičev.

Vrnitev nekdanje slave

Tradicionalnim, a neizkoriščenim pasmam prašičev želijo povrniti nekdanjo slavo in meso pripeljati na krožnike, s tem pa izboljšati prepoznavnost starih avtohtonih pasem, optimizirati sistem reje in izboljšati kakovost mesnin, da bodo zadovoljile tudi zahtevnejše jedce. Razvili bodo tudi trajnostne in kratke verige od rejca do krožnika.

»Cilj projekta je bilo znanje v podporo trajnostnih verig z visokokakovostnimi izdelki, ki jih lahko tržijo pod enotno evropsko blagovno znamko Treasure. V agrobiznisu se težko greš ekonomiko, če ne vstopiš v eno od verig,« pravi Marjeta Čandek Potokar. Pri nas je krškopoljski prašič edina avtohtona pasma, redi ga okoli 150 kmetij. Reja je še vedno butična, a izumrtje pasme ne grozi, saj število prašičev zadnjih 15 let počasi raste.

Rejci so se povezali v društvo

»Zanimanje za krškopoljce je veliko, a včasih upade, ker ni organizirane prodaje. Rejci so prepuščeni sami sebi, saj ni zadruge ali drugega posrednika za odkup. Povezali so se v Društvo rejcev krškopoljskih prašičev, ki je od predlanskim priznana rejska organizacija. To je šele začetek dolge poti, ki bo pripeljala do preporoda te pasme, v petih do desetih letih pa tudi do prestižne blagovne znamke butičnih izdelkov iz krškopoljca,« dodaja Marjeta Čandek Potokar.

Gre za manj produktivno in kompetitivno staro pasmo, ki je prilagojena našim agro-geo-podnebnim razmeram, kar je njena glavna prednost. Odlika krškopoljskega prašiča je, da je bolj zamaščen, meso je kakovostno in sočno, saj je lepo marmorirano. Ocvirki in mast so vrhunski. Maščobe so nosilci arome in okusa, meso krškopoljca je zelo aromatično.

Pogrešajo standardizirane krmne obroke

Rejci pogrešajo predvsem standardizirane krmne obroke, da bi izboljšali rejo, veliko izzivov pa vidijo tudi pri predelavi tega mesa. Nekaj nasvetov za izboljšanje reje in trženjsko strategijo, ki zajema paleto izdelkov, cenovno strategijo, prodajne poti in oblike promocije, bodo rejci dobili iz ugotovitev projekta Treasure. »Raziskali smo prehranske potrebe krškopoljskih prašičev ter delali primerjavo med ekološko in konvencionalno rejo,« našteva Čandek Potokarjeva. V poskusu so jih krmili s krompirjem in okopavinami.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 7

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 37

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030

Na podlagi resolucije, ki bo do 22. maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh