Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
04.04.2019  12:33  Dopolnjeno: 04.04.2019 12:39
Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a neizkoriščenih pasem prašičev v devetih evropskih državah
Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice

Obveščaj me o novih člankih:  

Lokalne posebnosti, kot so avtohtone rastline in pasme, vse bolj pridobivajo ugled. Tak skriti zaklad je tudi krškopoljski prašič, edina avtohtona pasma prašiča pri nas.

Potenciale za njegov preporod je štiri leta proučevala Marjeta Čandek Potokar s Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS), ki je koordiniral evropski znanstvenoraziskovalni projekt Treasure. Gradijo na tradicionalnih genskih virih, ki so pomembni za diverzifikacijo, produktivnost, prehransko varnost. Prašiči takšnih pasem so robustni, prilagojeni lokalnim razmeram, prireja je počasnejša kot pri modernih produktivnih pasmah, a je za izdelke z regionalno identiteto med kupci vse več zanimanja in to govori v prid tradicionalnim pasmam prašičev.

Vrnitev nekdanje slave

Tradicionalnim, a neizkoriščenim pasmam prašičev želijo povrniti nekdanjo slavo in meso pripeljati na krožnike, s tem pa izboljšati prepoznavnost starih avtohtonih pasem, optimizirati sistem reje in izboljšati kakovost mesnin, da bodo zadovoljile tudi zahtevnejše jedce. Razvili bodo tudi trajnostne in kratke verige od rejca do krožnika.

»Cilj projekta je bilo znanje v podporo trajnostnih verig z visokokakovostnimi izdelki, ki jih lahko tržijo pod enotno evropsko blagovno znamko Treasure. V agrobiznisu se težko greš ekonomiko, če ne vstopiš v eno od verig,« pravi Marjeta Čandek Potokar. Pri nas je krškopoljski prašič edina avtohtona pasma, redi ga okoli 150 kmetij. Reja je še vedno butična, a izumrtje pasme ne grozi, saj število prašičev zadnjih 15 let počasi raste.

Rejci so se povezali v društvo

»Zanimanje za krškopoljce je veliko, a včasih upade, ker ni organizirane prodaje. Rejci so prepuščeni sami sebi, saj ni zadruge ali drugega posrednika za odkup. Povezali so se v Društvo rejcev krškopoljskih prašičev, ki je od predlanskim priznana rejska organizacija. To je šele začetek dolge poti, ki bo pripeljala do preporoda te pasme, v petih do desetih letih pa tudi do prestižne blagovne znamke butičnih izdelkov iz krškopoljca,« dodaja Marjeta Čandek Potokar.

Gre za manj produktivno in kompetitivno staro pasmo, ki je prilagojena našim agro-geo-podnebnim razmeram, kar je njena glavna prednost. Odlika krškopoljskega prašiča je, da je bolj zamaščen, meso je kakovostno in sočno, saj je lepo marmorirano. Ocvirki in mast so vrhunski. Maščobe so nosilci arome in okusa, meso krškopoljca je zelo aromatično.

Pogrešajo standardizirane krmne obroke

Rejci pogrešajo predvsem standardizirane krmne obroke, da bi izboljšali rejo, veliko izzivov pa vidijo tudi pri predelavi tega mesa. Nekaj nasvetov za izboljšanje reje in trženjsko strategijo, ki zajema paleto izdelkov, cenovno strategijo, prodajne poti in oblike promocije, bodo rejci dobili iz ugotovitev projekta Treasure. »Raziskali smo prehranske potrebe krškopoljskih prašičev ter delali primerjavo med ekološko in konvencionalno rejo,« našteva Čandek Potokarjeva. V poskusu so jih krmili s krompirjem in okopavinami.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.