Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
16.04.2019  16:34  Dopolnjeno: 16.04.2019 17:36
Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda
Foto: Marjan Artnak/STO

Obveščaj me o novih člankih:  

"Po presoji sodišča določitev števila medvedov za odstrel (ne samo na območju izjemne prisotnosti ter na prehodnem območju) nima potrebne zveze z vidika družbene sprejemljivosti, ugotovljene prek (subjektivnih) mnenj prizadetih interesnih skupin, kot tudi z vidika upravljanja s škodami, ki jih povzročajo medvedi," po pisanju STA navaja upravno sodišče.

Vlada bo morala tako še enkrat odločati o odvzemu rjavega medveda v skladu z navodili in smernicami sodišča. Po presoji sodišča je odlok vlade kot predpis v ostalem delu zakonit in torej v tem delu ostaja v veljavi.

Vlada je odlok, po katerem je bil do 30. septembra 2019 predviden odvzem 200 medvedov, sprejela novembra lani. Za odstrel je predvidela 175 medvedov, lovci pa naj bi to storili do 30. aprila 2019. Januarja je upravno sodišče izvajanje odloka zadržalo.

Naravovarstveniki se sklicujejo na ustavo

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je ob izpodbijanju vladnega odloka o odvzema rjavega medveda iz narave na upravnem sodišču med drugim opozarjala na njegovo neskladje z ustavo, ki državi nalaga, da mora skrbeti za ohranjanje naravnega bogastva. Prepričani so, da bi z odstrelom nastala nepovratna škoda, saj odstreljenih medvedov ne bi bilo mogoče nadomestiti. Z izrševanjem vladnega odloka bi po njihovi oceni nastale težko popravljive škodljive posledice, saj pomeni odstrel osebkov zavarovane živalske vrste poseg v populacijo, ki bi moral biti le izjemen.

Ministrstvo za okolje in prostor, ki bdi nad populacijo zveri, sodbe upravnega sodišča uradno še ni prejelo, so povedali za STA, več informacij so napovedali po proučitvi sodbe.

"Odločitev upravnega sodišča je šok. Ali bomo čakali, da bo zaradi prenaseljenosti medvedov prišlo do resnega konflikta? Zakaj ne pustimo stroki, da pove, kolikšna populacija medvedov je vzdržna na našem prostoru?" komentira Branko Ravnik, direktor kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS.

Preberite tudi Ali naredi medved več škode kot politik? in Kako zmanjšati škodo, ki jo povzročajo divjadi in zveri

Prepod odstrela medvedov, bo konfliktnih situacij še več

Odvzem 200 rjavih medvedov je predlagal Zavod za gozdove kot strokovna ustanova, vlada pa je v odloku za letošnjo sezono potrdila odstrel 175 medvedov ob predpostavki dodatnih predvidenih izgub (predpostavka je, da bo 25 medvedov poginilo naravne smrti ali bo povoženih).

Predlagani odstrel ne bi ogrozil rjavih medvedov

Februarja so v Zavodu za gozdove pojasnili, da želijo s povišanim odstrelom zaustaviti dosedanjo hitro rast številčnosti medvedov. Poudarili so, da odvzem 200 rjavih medvedov v tem letu ne bo ogrozil dolgoročnega obstoja te vrste pri nas, saj predlagana višina odstrela sovpada z letnim prirastkom v populaciji. Prepoved odstrela pa bi po njihovem mnenju lahko imela nepopravljive posledice. Če bo število medvedov še raslo, bodo pogosteje zahajali v bližino naselij in s tem postopno izgubili strah pred človekom. S tem se bo povečala možnost konfliktnih situacij. Ljudje, ki sobivajo z medvedom, bodo medvedom močno nasprotovali, to pa pomeni resno grožnjo dolgoročni ohranitvi medveda v Sloveniji.

Študija, ki so jo opravili leta 2016 v okviru projekta Life Dinalp bear, je pokazala, da so prebivalci južnega dela Slovenije medvedu večinoma naklonjeni, a si ne želijo, da bi se številčnost medveda še povečala. V večini tudi podpirajo redni odstrel medvedov kot nujen ukrep za uravnavanje številčnosti populacije. To jasno kaže na dejstvo, da je za ljudi še sprejemljiva številčnost medvedov (t.i. družbena nosilna zmogljivost) že dosežena.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...