V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

Modra frankinja – žametno vino Posavja

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
vino   dodaj
agrobiznis   dodaj
turizem   dodaj
Julius Kühn dodaj
Robert Gorjak dodaj
 
Čas branja: 4 min
07.05.2019  09:31  Dopolnjeno: 07.05.2019 09:42
V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Modra frankinja – žametno vino Posavja
V KŠTM Sevnica vsako leto organizirajo Festival modre frankinje na sevniškem gradu.
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  
vino   dodaj
agrobiznis   dodaj
turizem   dodaj
Julius Kühn dodaj
Robert Gorjak dodaj

Modra frankinja je pomembna srednjeevropska sorta, s katero je zasajenih več kot 15 tisoč hektarjev vinogradov. Pri nas je po zastopanosti v vinogradih na devetem mestu – zasajena je na skoraj 700 hektarjih, večinoma v Posavju in Podravju.

V Sloveniji smo novo poglavje odprli pred dobrima dvema letoma, ko so strokovnjaki trsničarskega inštituta Juliusa Kühna v nemškem Geilweilerhofu naznanili, da modra frankinja ni le avtohtona slovenska sorta, temveč da celo izvira iz Slovenije.

Vinski strokovnjak Robert Gorjak pravi, da lahko z modro frankinjo vinarji počnejo vse, kar lahko tudi z merlotom in cabernet sauvignonom. »Kakorkoli obrnemo, frankinja je prvo rdeče vino sosednje Avstrije. Pred leti je dobila tudi 96 točk od Parkerja,« je poudaril.

Modra frankinja je dobila zagon

Donedavna je največ modre frankinje končalo v cvičku, metliški črnini in tudi rdečem bizeljčanu, torej cenejših zvrsteh, medtem ko jo je samostojno polnil le redkokateri vinar. A z odkritjem nemških strokovnjakov za trsničarstvo in genetiko se stvari spreminjajo: modra frankinja je edina rdeča sorta, katere površine se v Sloveniji povečujejo, pivci je ne odklanjajo več a priori, pa tudi vinarji se čedalje bolj zavedajo njenega potenciala.

Leta 2010 se je na pobudo vinarjev odprla tudi grajska vinoteka, poseben prodajno-promocijski prostor posavskih vin s poudarkom na modri frankinji, ki je v pritličnem delu severovzhodnega stolpa Gradu Sevnica.

Vsakoletni Festival modre frankinje

Še en korak naprej je bil storjen pred osmimi leti, ko je KŠTM Sevnica na sevniškem gradu prvič organiziral Festival modre frankinje, sestavljen iz ocenjevanja vin modre frankinje ter predstavitvenega dela s ponudbo najboljših modrih frankinj, kulinarike in spremljajočim kulturno-zabavnim programom. Festival je največja promocijska in strokovno-izobraževalna kulturna prireditev, posvečena modri frankinji, ki poteka vsako leto.

Leta 2013 pa se je začel projekt Modra frankinja – žametno vino Posavja, ki je podprt z denarjem Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in katerega nosilec je KŠTM Sevnica.

»V projektu je bila določena jasna vizija, da modra frankinja postane prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, to pa postane tako po kakovosti kot razširjenosti eno od prepoznavnih središč modre frankinje v Evropi. Hkrati smo si kot jasen cilj zadali tudi usposabljanje in spodbujanje proizvodnje, povezovanja in organiziranega trženja lokalnih izdelkov modre frankinje na načine, ki zagotavljajo višjo kakovost in višjo dodano vrednost,« je povedal Rok Petančič, svetovalec za kulturo v KŠTM Sevnica.

Mednarodna konferenca o modri frankinji

Lani je bila v okviru projekta v spodnjih prostorih Grajske vile nad grajskim vinogradom Gradu Sevnica urejena Klet modre frankinje, promocijsko-prodajni prostor s ponudbo izključno modrih frankinj. V kleti so omogočene pokušnje modrih frankinj, nakup vin, srečanja, pogostitve … Ambicija KŠTM Sevnica je, da klet postane osrednji promocijski prostor za modro frankinjo in baza najboljših modrih frankinj z vsega sveta.

V KŠTM Sevnica so pred dvema mesecema v okviru projekta Modra frankinja – žametno vino regije Posavje organizirali tudi prvo Mednarodno strokovno-izobraževalno konferenco o modri frankinji. Na njej so strokovnjaki predstavljali različne tematike, ki predvsem poudarjajo zavedanje značilnosti terroirja in kakovosti pridelave vin kot temeljnih prvih pogojev za pridelavo okolju značilnih modrih frankinj vrhunskih kakovosti.

Trenutno se v KŠTM Sevnica trudijo povezati pridelovalce modre frankinje v zadrugo oziroma kakršnokoli organizirano obliko, v okviru katere se bo ustvarila skupna blagovna znamka. To je tudi rdeča nit aktualnega projekta Modra frankinja – žametno vino regije Posavje.

»Potem ko smo vnovič kandidirali za evropska sredstva in jih tudi dobili, imamo ambicijo povezati tako večje kleti z uveljavljenimi blagovnimi znamkami kot manjše vinarje v skupno organizacijo. Cilj je, da bi se organizirano, sistematično tržilo vino doma in na tujem. Dokument imamo pripravljen, trenutno potekajo pogajanja z vinarji in drugimi deležniki. Zadruga je ena od možnosti in najbolj verjetna, a o tem bodo odločali vinarji,« je pojasnil Petančič.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši 2

Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...