Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Čas branja: 4 min
29.05.2019  13:00  Dopolnjeno: 30.05.2019 08:42
Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu
Obiskovalce Bloškega jezera pozdravi umetelno izdelan medved iz lesa.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Janez Hiti dodaj
Martina Lah dodaj
Snežnik dodaj

Bloško jezero je lahko v vročih poletnih dneh odlična možnost za osvežitev. Samo po sebi sicer ne bi bilo nič posebnega, a vztrajni domačini iz njega delajo vse bolj atraktiven turistični kraj. Tako vas ob jezeru pričaka iz lesa izdelan medved z ribiško palico med šapami, ki je nekako postal zaščitni znak. Skulptura je delo Janeza Hitija, ki z Martino Lah pravzaprav iz nič ustvarja ponudbo ob Bloškem jezeru. In medved je glavna likovna tema.

Odločili so se za glamping, ki je v stiku z naravo

Unikatno obdelan les spremlja goste povsod, Janez Hiti je znan po svojem znanju obdelave lesa. Tudi v naravnem parku Hija glamping lake Bloke, kot sta lastnika poimenovala tisti del parka, kjer sta gostom ponudila prenočišča v iz lesa izdelanih hiškah. Glamping je sodobna oblika preživljanja dopusta za ljubitelje narave, ki pa želijo neko posebno ponudbo. In vse pogosteje se za takšno ponudbo odločajo tudi turistične kmetije. »Naš kamp ni eko, ampak je naraven, ni sterilen, postavljen je v naravno okolje, na travniku rastejo rože, še vedno nekje kukajo korenine iz tal,« poudarja Martina Lah.

Ponudbo ustvarili s tem, kar so imeli na voljo

In to povezavo med sodobnim in tradicijo, naravo je najti povsod. Hiške so narejene iz lesa z njihove kmetije. In to povsem iz praktičnega razloga. »Ker smo imeli posojilo za nakup zemljišča, ni bilo denarja za nakup hišk. Prazna parcela ni dajala prihodkov, tako smo se znašli po svojih močeh.«

V parku je kup detajlov iz lesa, od recimo unikatnih košev za smeti do lesenih pladnjev, na katerih strežejo zajtrke, in unikatne ograje iz akacijevega lesa, ki obdaja park. »Posamezna hiška je tako rekoč hotelska soba pod milim nebom. Ko se zjutraj zbudiš, odpreš vrata in si na čistem zraku. Gostom bi radi približali utrip podeželja, navade tukajšnjih ljudi. Vsekakor je na tem področju še veliko neizkoriščenih možnosti.«

Prek sodobne ponudbe nazaj k naravi

Prve hiške so postavili pred štirimi leti, danes ponujajo tri velike hiške, tri male hiške in dve Krpanovi sobi. »Zadeve smo se lotili najprej iz nuje, denarja za gradnjo ni bilo, smo pa znali stvari narediti iz lesa. Glamping pa je bil takrat novost in je postajal vse bolj iskana ponudba,« pojasnjuje Lahova. »Obiskovalce so pritegnile tudi lesene skulpture, po katerih smo danes že dobro poznani. Teh je iz leta v leto več in ljudje so tudi skozi te začutili našo preprostost.«

Pečat domačnosti tudi na igralih

Neposredno ob Bloškem jezeru je sezonska okrepčevalnica, ki jo vodi Lahova. Brunarica je med obiskovalci dobro poznana zaradi svojega edinstvenega videza, velika lesena medveda, ki sta podpirala njeno streho, pa sta se "preselila" v glamping. Ob Brunarici so tudi otroška igrala, ki jih v lokalih, kjer so družine dobrodošle, danes ne manjka. A ta igrala so seveda unikatna. Tako kot mize in klopi za brunarico.

Krompir z njive na piknik

Veliko možnosti je tudi na področju domače hrane, ugotavljajo v parku. »Cilj je ponuditi čim več domače hrane in tradicionalne jedi. Tako gostom ponujamo izdelke z naše kmetije, hkrati pa se tudi povezujemo z lokalnimi ponudniki. Gostje zelo cenijo, če si lahko za piknik vzamejo krompir, ki je še malo pred tem rasel na njivi, ali pa popečejo domače bučke ter si naredijo svežo solato.«

Tako imajo v glamping parku tudi manjši vrt, kjer si gostje lahko naberejo nekaj zelenjave in začimb. »Otroci pa nestrpno čakajo, da dozorijo jagode,« doda Lahova. Na novo so posadili še sadno drevje, da si bodo gostje lahko sadje utrgali med sprehodom do jezera.

Družina ima tudi ekološko kmetijo, ki se razprostira na približno 70 hektarjih. Glavna panoga kmetije je živinoreja, imajo približno sto glav živine. Živali so večji del leta zunaj, na paši, le v najbolj mrzlih mesecih so v prostornem hlevu, kjer se prosto gibljejo. Izdelujejo suhomesnate izdelke – domače goveje salame.

Najde jih, kdor išče mir

Tako jih tudi najdejo gostje, ki želijo stik z naravo, domačo hrano, domačnost. »Tukaj postanemo ena velika družina,« pravi Martina Lah. »Naši gostje so predvsem družine z otroki, pari in posamezniki , ki si želijo miru, tudi po teden dni so tukaj, berejo knjigo, občudujejo naravo, in to je to. V spomladanskem in jesenskem času je vse več team buildingov, torej zaključene družbe, ki potem tudi prespijo.« Imajo tudi skupni prostor za druženje, ki so ga poimenovali 'medvedji dvorec z kaminom'. Lani je bilo 40 odstotkov gostov tujcev, letos računajo, da bo ta delež dosegel 70 odstotkov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...