V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja »Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o tržnih možnostih pravi Eva Štraser iz startupa Evegreen
Hlev s pametnim prezračevanjem omogoča varčno in do piščancev prijazno rejo  Hlev s pametnim prezračevanjem omogoča varčno in do piščancev prijazno rejo Rejci, pozor, od leta 2023 bo na perutninskih in prašičjih farmah v EU obvezno prezračevanje z vračanjem toplote
Kaj premier Marjan Šarec obljublja kmetom za reševanje težav z zvermi Kaj premier Marjan Šarec obljublja kmetom za reševanje težav z zvermi Katere drastične spremembe pri ravnanju z zvermi zahteva Sindikat kmetov Slovenije in kako jih podpira Šarec
Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage
Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje brez oranja ter subvencije zgolj za orodja za plitko obdelavo tal in dobro sejalno tehniko

Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Čas branja: 4 min
29.05.2019  13:00  Dopolnjeno: 30.05.2019 08:42
Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu
Obiskovalce Bloškega jezera pozdravi umetelno izdelan medved iz lesa.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Janez Hiti dodaj
Martina Lah dodaj
Snežnik dodaj

Bloško jezero je lahko v vročih poletnih dneh odlična možnost za osvežitev. Samo po sebi sicer ne bi bilo nič posebnega, a vztrajni domačini iz njega delajo vse bolj atraktiven turistični kraj. Tako vas ob jezeru pričaka iz lesa izdelan medved z ribiško palico med šapami, ki je nekako postal zaščitni znak. Skulptura je delo Janeza Hitija, ki z Martino Lah pravzaprav iz nič ustvarja ponudbo ob Bloškem jezeru. In medved je glavna likovna tema.

Odločili so se za glamping, ki je v stiku z naravo

Unikatno obdelan les spremlja goste povsod, Janez Hiti je znan po svojem znanju obdelave lesa. Tudi v naravnem parku Hija glamping lake Bloke, kot sta lastnika poimenovala tisti del parka, kjer sta gostom ponudila prenočišča v iz lesa izdelanih hiškah. Glamping je sodobna oblika preživljanja dopusta za ljubitelje narave, ki pa želijo neko posebno ponudbo. In vse pogosteje se za takšno ponudbo odločajo tudi turistične kmetije. »Naš kamp ni eko, ampak je naraven, ni sterilen, postavljen je v naravno okolje, na travniku rastejo rože, še vedno nekje kukajo korenine iz tal,« poudarja Martina Lah.

Ponudbo ustvarili s tem, kar so imeli na voljo

In to povezavo med sodobnim in tradicijo, naravo je najti povsod. Hiške so narejene iz lesa z njihove kmetije. In to povsem iz praktičnega razloga. »Ker smo imeli posojilo za nakup zemljišča, ni bilo denarja za nakup hišk. Prazna parcela ni dajala prihodkov, tako smo se znašli po svojih močeh.«

V parku je kup detajlov iz lesa, od recimo unikatnih košev za smeti do lesenih pladnjev, na katerih strežejo zajtrke, in unikatne ograje iz akacijevega lesa, ki obdaja park. »Posamezna hiška je tako rekoč hotelska soba pod milim nebom. Ko se zjutraj zbudiš, odpreš vrata in si na čistem zraku. Gostom bi radi približali utrip podeželja, navade tukajšnjih ljudi. Vsekakor je na tem področju še veliko neizkoriščenih možnosti.«

Prek sodobne ponudbe nazaj k naravi

Prve hiške so postavili pred štirimi leti, danes ponujajo tri velike hiške, tri male hiške in dve Krpanovi sobi. »Zadeve smo se lotili najprej iz nuje, denarja za gradnjo ni bilo, smo pa znali stvari narediti iz lesa. Glamping pa je bil takrat novost in je postajal vse bolj iskana ponudba,« pojasnjuje Lahova. »Obiskovalce so pritegnile tudi lesene skulpture, po katerih smo danes že dobro poznani. Teh je iz leta v leto več in ljudje so tudi skozi te začutili našo preprostost.«

Pečat domačnosti tudi na igralih

Neposredno ob Bloškem jezeru je sezonska okrepčevalnica, ki jo vodi Lahova. Brunarica je med obiskovalci dobro poznana zaradi svojega edinstvenega videza, velika lesena medveda, ki sta podpirala njeno streho, pa sta se "preselila" v glamping. Ob Brunarici so tudi otroška igrala, ki jih v lokalih, kjer so družine dobrodošle, danes ne manjka. A ta igrala so seveda unikatna. Tako kot mize in klopi za brunarico.

Krompir z njive na piknik

Veliko možnosti je tudi na področju domače hrane, ugotavljajo v parku. »Cilj je ponuditi čim več domače hrane in tradicionalne jedi. Tako gostom ponujamo izdelke z naše kmetije, hkrati pa se tudi povezujemo z lokalnimi ponudniki. Gostje zelo cenijo, če si lahko za piknik vzamejo krompir, ki je še malo pred tem rasel na njivi, ali pa popečejo domače bučke ter si naredijo svežo solato.«

Tako imajo v glamping parku tudi manjši vrt, kjer si gostje lahko naberejo nekaj zelenjave in začimb. »Otroci pa nestrpno čakajo, da dozorijo jagode,« doda Lahova. Na novo so posadili še sadno drevje, da si bodo gostje lahko sadje utrgali med sprehodom do jezera.

Družina ima tudi ekološko kmetijo, ki se razprostira na približno 70 hektarjih. Glavna panoga kmetije je živinoreja, imajo približno sto glav živine. Živali so večji del leta zunaj, na paši, le v najbolj mrzlih mesecih so v prostornem hlevu, kjer se prosto gibljejo. Izdelujejo suhomesnate izdelke – domače goveje salame.

Najde jih, kdor išče mir

Tako jih tudi najdejo gostje, ki želijo stik z naravo, domačo hrano, domačnost. »Tukaj postanemo ena velika družina,« pravi Martina Lah. »Naši gostje so predvsem družine z otroki, pari in posamezniki , ki si želijo miru, tudi po teden dni so tukaj, berejo knjigo, občudujejo naravo, in to je to. V spomladanskem in jesenskem času je vse več team buildingov, torej zaključene družbe, ki potem tudi prespijo.« Imajo tudi skupni prostor za druženje, ki so ga poimenovali 'medvedji dvorec z kaminom'. Lani je bilo 40 odstotkov gostov tujcev, letos računajo, da bo ta delež dosegel 70 odstotkov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive 18

Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Zgodba s kmetije: nova generacija hmeljarjev bi se širila, iščejo dobra zemljišča

Hmeljarska kmetija Šalej blizu Žalca že ima sodoben obrat za strojno obiranje in sušenje hmelja, postavili bodo tudi hladilnico

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 1

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

AGROBIZ
Novice
Novice Priložnosti v hmeljarstvu: pivovarji sklepajo dolgoročne pogodbe s pridelovalci, zanima jih povečanje nasadov

Slovenija je tretja največja pridelovalka hmelja v Evropi in četrta največja na svetu; 119 slovenskih hmeljarjev je lani pridelalo...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Krave in telički na kmetiji Flis-Četina poslušajo klasično glasbo 13

V novi sirarni predelajo do 800 litrov mleka na dan; živali poleg klasične glasbe razvajajo tudi s prhami in masažnim robotom; krave...

AGROBIZ
Novice
Novice Celjske mesnine bi kupile Ptujsko klet

O tem se bodo avgusta pogovarjali s Perutnino Ptuj, lastnico omenjene kleti

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Poprask-Potočnik se bo širila v turizem 1

Najbolj znani so po domačih piškotih in marmeladah

AGROBIZ
Novice
Novice Po svetu rastejo proizvodnja piva in nova hmeljišča 9

Vsa hmeljišča na svetu skupaj presegajo 61 tisoč hektarjev, zaradi ugodne cene hmelja, ki pokrije stroške, in večje proizvodnje piva...