Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Čas branja: 3 min
29.05.2019  14:00
Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v naravi in z naravo.
Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?
Foto: Iztok Dimic

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Največja svetovna spletna stran o potovanjih Tripadvisor velja za spletno mesto, kjer so ponudniki storitev pogosto tarča negativnih kritik nezadovoljnih gostov. Na lestvici od 1 do 5 gostje ocenjujejo svojo izkušnjo, povprečna ocena nad 4 velja za zelo dobro in pogosto težko dosegljivo. Izletniška ekološka kmetija Uranjek na Pohorju ali po domače Pri baronu se ponaša s povprečno oceno 5,0.

Kaj mora ponudnik turističnih storitev, v tem primeru turistična kmetija, ponuditi gostom za takšno izjemno zadovoljsto gostov?

Večgeneracijska zgodba, ki se seže v preteklost

Kjer danes stoji domačija, sta bili pred 250 leti dve kmetiji. Takrat je s Hočkega Pohorja prišel baron, ki je obe kupil s sposojenim denarjem. Potem ko posojila ni zmogel poplačati, je posojilnica kmetijo dala na dražbo. Ko je baron staremu Hojniku opravil zastonj prevoz s Planine, mu je ta povedal za novico o javni dražbi. Baron se je takoj odpravil v dolino in v posojilnici prosil, naj mu dolg zamaknejo. Ustregli so mu, dolg je bil sčasoma poplačan in kmetija je ostala v njegovih rokah.

Današnji prebivalci kmetije sicer nosijo priimek Uranjek, vendar so še vedno najbolj znani po starem imenu – Pri baronu. »Pred več kot 40 leti je babica, sicer na drugi lokaciji, imela eno prvih turističnih kmetij pri nas,« pove Boris Uranjek, gospodar današnje kmetije, ki se na 18 hektarjih razprostira v vasici Planica nad Framom, ki je zaradi svoje urejenosti v akciji Turistične zveze Slovenije že nekajkrat dobila priznanje za urejenost kraja. Za kmetijo skrbijo družinski člani, dela so razdeljena tako, da »moški delajo zunaj in v strežbi, ženske v kuhinji, pri predelavi si opravila razdelimo, okopavamo pa vsi,« pove Boris Uranjek.

Ekoizdelki, permakulturni vrt in hotel za žuželke

Ekološka kmetija Pri baronu, ki ponuja izjemen pogled na Avstrijo, Hrvaško, del Pohorja in Dravsko dolino, je izključno izletniška kmetija, gostom torej ne ponuja možnosti namestitve. Domačijo poleg travnikov in sadovnjaka krasi skrbno urejen zeliščni vrt z več kot 60 zelišči, iz katerih pripravljajo čaje, sokove, likerje, zeliščna žganja pa tudi pesto in suhe začimbe. Uranjekovi kmetijo postopoma preurejajo po permakulturnih načelih, uredili so tudi permakulturni vrt, ob katerem lahko najdete hotel za žuželke, medtem ko je na visokih gredah, ki so v celoti zastirane s slamo, posajanih veliko vrst zelenjave, pestrost rastlinja pa dopolnjuje ogromno zelišč, malin, robid, jagod, špargljev in cvetočih rastlin.

Na nadmorski višini 700 metrov vinogradništvo sicer ni mogoče, narava pa omogoča vzrejo goveda in prašičev. Pa vendar se predvsem najmlajši obiskovalci pogosto težko poslovijo od domačih živali na kmetiji, kjer lahko v naravnem okolju preživijo čas z zajčki, gosmi, racami, kozami, prašiči, svojevrstna posebnost pa sta vietnamska pujska Moli in Dolfi ter kuža Bon in poni po imenu Liza.

Vrhunska domača kulinarika

Velik del komentarjev na spletni strani Tripadvisor izraža zadovoljstvo glede kulinarične ponudbe in sezonsko prilagojenih menujev. Pri baronu se z gosti radi vnaprej dogovorijo in oblikujejo jedilnik po želji. Večina sestavin je lastne ekopridelave in ekopredelave (govedina, svinjina, zelenjava, zelišča, sadje, sokovi, kis, vloženi izdelki, omake ...), del sestavin pa kupujejo pri lokalnih pridelovalcih. Za kosilo lahko izbirate med različnimi meniji (tudi vegetarijanskimi, veganskimi, presnimi, dietnimi …), ki so pripravljeni tradicionalno sezonsko. V kuhinji uporabljajo veliko avtohtonih, kultiviranih in divjih rastlin, da je jedilnik zares pester in zanimiv v vsaki sezoni. Poleg sezonskih kosil lahko izberete tudi pohorski pisker, ajdove žgance z gobovo juho, v zimskem času tudi koline, za sladokusce pa poskrbijo z gibanico, jabolčnimi zavitki in poticami.

Da od barona ne bi odšli zgolj z lepimi spomini, vam v svoji biotrgovini omogočajo nakup ekoloških pridelkov s certifikatom ekološke pridelave, ki potrjuje, da so so pridelki in živila, pridelana in predelana prijazno do narave, ter da izdelki vsebujejo 100 odstotkov sestavin ekološkega izvora. Ponudba je pestra in obsega jabolka, hruške, sokove in sirupe, suho sadje, čaje, pesta, rezance, moke, likerje, žganja, jajca in še marsikaj.

Kaj je torej potrebno za izjemno zadovoljstvo gostov, ki se odraža tudi v najvišjih ocenah? »Gostje pri nas dobijo domačnost, vrhunsko kulinariko, domače ekološke okuse v sodobni preobleki, predvsem pa to, da delamo z dušo in ljubeznijo, kar se vidi tudi v urejeni okolici. Nenazadnje se pri nas tudi nekaj naučijo in odnesejo s sabo novo znanje« zaključi Boris Uranjek.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.