Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Kaj ceni tuji gost? Tudi to, da mu lahko ponudiš jedi iz svoje moke

Čas branja: 4 min
27.05.2019  13:00
Koroško ekološko turistično kmetijo Lešnik so bralci britanskega časnika The Guardian uvrstili med eno od 20 najboljših turističnih kmetij v Evropi, vtis na goste so naredili domačnost, domača hrana in tradicionalno urejena prenočišča; posebej so poudarili to, da sami meljejo svoje žito
Kaj ceni tuji gost? Tudi to, da mu lahko ponudiš jedi iz svoje moke
Bralce Guardiana je navdušilo tudi to, da na kmetiji Lešnik ponujajo jedi iz doma pridelane moke.
Foto: Kmetija Lešnik

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Turistična kmetija Lešnik leži na 700 metrih nadmorske višine v majhnem naselju Golavabuka, ki šteje vsega skupaj 197 prebivalcev. Od Slovenj Gradca je oddaljena pet kilometrov, in sicer v smeri proti smučarskemu centru Kope. Kmetija ima bogato zgodovino, pravi Irma Hartman Javornik, ki je pred dobrimi 20 leti prevzela posestvo skupaj z možem Albertom. Takrat sta nadaljevala zgodbo, ki jo je začel že njen dedek Martin Hartman. Ta je imel do druge svetovne vojne gostilno. »Bila je znana vaška gostilna. Štepih, torej vodnjak pred hišo, ki še danes deluje in je simbol kmetije, je bil povod za to, da so se tu ustavljali furmani. Konji so se napili v štepihu, gospodarji pa so se odžejali v gostilni.« Njena starša sta po vojni hišo obnovila in že pred letom 1970 je to postala turistična kmetija s prenočišči. »Oddajala sta sobe, mama je kuhala. Gostje so se radi vračali, še danes imamo gosta iz Nemčije, ki k nam prihaja že 45 let,« razlaga sogovornica.

Ohranjanje tradicije je na prvem mestu

Za Javornikova je, ko gre za zgodbo kmetije in ponudbo gostom, na prvem mestu ohranjanje tradicije ter naravne in kulturne dediščine. Kmetija Lešnik je ekološka kmetija. »Pomembno se mi zdi, da doma pridelamo čim več zdrave hrane, ki jo potem ponudimo našim gostom. Z možem načrtno in veliko vlagava v kmetijo.«

Na dvorišču stoji 43 metrov visoka 300 let stara lipa, malo stran ob čebelnjaku pa prav toliko let stara bodika. »Obe drevesi sta zaščiteni. Na kmetiji so zaščiteni tudi kozolec toplar iz leta 1927, dva vodnjaka, kašča s prešo in mlinom, stare obnovljene kleti za mošt, zaščitena kapelica, čebelnjak, zeliščni in medoviti vrt in še kaj. Hlev je do živali prijazno urejen na prosto rejo.«

Vsaka soba iz druge vrste lesa

Gosti bivajo v sodobnih sobah, kjer je, tako kot pri obeh objektih, kjer imajo na kmetiji na voljo prenočišča, poudarek na domačnosti in lesu. »Vsepovsod je veliko detajlov in pozornosti. Vsaka soba s svojim pohištvom je iz drugačne vrste lesa, po čemer imajo sobe tudi imena: oreh, češnja, lipa, hruška, jesen, javor, bor in smreka,« opisuje sogovornica.

Za bivanje je urejen tudi kozolec toplar, ki je zaščiten, urejen je kot kamp, mogoče je spati tudi na senu. Gosti lahko spoznajo zbirko olesenelih drevesnih vrst. A domačnost ne pomeni, da ne gredo v korak s časom. Tako imajo gosti tudi na kozolcu prost dostop do interneta.

Gostom na voljo tudi apiterapija

Čebelarstvo ima v Sloveniji poseben pomen, ne nazadnje je prav na pobudo naše države 20. maj postal svetovni dan čebel. Torej je čebelarstvo področje, kjer smo Slovenci močni. In posebno pozornost na kmetiji Lešnik namenjajo tudi čebelam. Tako ima v povsem prenovljenem čebelnjaku prostor 20 čebeljih družin. Za goste pa je na podstrešju čebelnjaka urejena sobica za apiterapijo, vdihavanje zdravilnih arom čebeljih pridelkov.

Gosti lahko spoznajo tudi ljudske običaje

Posebnost kmetije je ohranjanje ljudskih običajev, denimo starih kmečkih iger iz lesa in logičnih igrač. Ohranjajo tudi ljudsko pesem, tako so vsi trije otroci, hči Karmen ter sinova Andrej in Martin, glasbeno dejavni. Andrej je izdal zgoščenko, na kateri so zbrane stare ljudske pesmi, ki jih poje in spremlja z diatonično harmoniko in so last kulturne dediščine na kmetiji.

Hrana mora biti domača

Pripravljajo seveda domačo hrano, tako da imajo poleg gostov, ki ostanejo pri njih več dni, tudi take, ki pridejo samo poskusit njihove dobrote. Znani so po tem, da tudi pri hrani ohranjajo tradicijo in gojijo lokalno kulinariko. Sami meljejo žito in pečejo kruh v krušni peči. »Ohranjamo stare sorte sadja, prešamo mošt, pasteriziramo sokove, marmelade.« Ponujajo pa tudi suhomesnate izdelke. Gosti lahko preizkusijo lokalne tradicionalne jedi, gospodinja našteva govejo juho s ta pravimi domačimi velikimi zdrobovimi cmoki, pa bučno in gobovo juho, poleg drugih znanih narodnih jedi pri glavni jedi ponujajo še mežerli, kvočeve nudlne, domače štruklje, pečene japke, pa domač štrudl ali potico.

Tako se pride na zemljevid Guardianovih bralcev

Njihova tradicionalna ponudba privablja goste od vsepovsod, veliko je tujcev. »Najpogosteje gre za ustna priporočila,« pojasnjuje Irma Hartman Javornik. Zelo opazno priporočilo pa je bil članek na spletnem portalu časnika Guardian, ko so aprila letos objavili seznam 20 najboljših turističnih kmetij v Evropi po priporočilu bralcev. In med njimi je bila tudi kmetija Lešnik, ki je na goste iz tujine naredila vtis prav s svojo domačo hrano – posebno jih je pritegnilo to, da sami pridelajo tudi moko – in tradicionalno urejenimi prenočišči. »To je za nas veliko priznanje,« poudarja sogovornica. »Mnogi naši gosti so nas ob tem kontaktirali in nam čestitali, vedno znova pa nas kličejo tudi novi, ki so zasledili to objavo in bi nas radi spoznali.«


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.