Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

Kaj ceni tuji gost? Tudi to, da mu lahko ponudiš jedi iz svoje moke

Čas branja: 4 min
27.05.2019  13:00
Koroško ekološko turistično kmetijo Lešnik so bralci britanskega časnika The Guardian uvrstili med eno od 20 najboljših turističnih kmetij v Evropi, vtis na goste so naredili domačnost, domača hrana in tradicionalno urejena prenočišča; posebej so poudarili to, da sami meljejo svoje žito
Kaj ceni tuji gost? Tudi to, da mu lahko ponudiš jedi iz svoje moke
Bralce Guardiana je navdušilo tudi to, da na kmetiji Lešnik ponujajo jedi iz doma pridelane moke.
Foto: Kmetija Lešnik

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Turistična kmetija Lešnik leži na 700 metrih nadmorske višine v majhnem naselju Golavabuka, ki šteje vsega skupaj 197 prebivalcev. Od Slovenj Gradca je oddaljena pet kilometrov, in sicer v smeri proti smučarskemu centru Kope. Kmetija ima bogato zgodovino, pravi Irma Hartman Javornik, ki je pred dobrimi 20 leti prevzela posestvo skupaj z možem Albertom. Takrat sta nadaljevala zgodbo, ki jo je začel že njen dedek Martin Hartman. Ta je imel do druge svetovne vojne gostilno. »Bila je znana vaška gostilna. Štepih, torej vodnjak pred hišo, ki še danes deluje in je simbol kmetije, je bil povod za to, da so se tu ustavljali furmani. Konji so se napili v štepihu, gospodarji pa so se odžejali v gostilni.« Njena starša sta po vojni hišo obnovila in že pred letom 1970 je to postala turistična kmetija s prenočišči. »Oddajala sta sobe, mama je kuhala. Gostje so se radi vračali, še danes imamo gosta iz Nemčije, ki k nam prihaja že 45 let,« razlaga sogovornica.

Ohranjanje tradicije je na prvem mestu

Za Javornikova je, ko gre za zgodbo kmetije in ponudbo gostom, na prvem mestu ohranjanje tradicije ter naravne in kulturne dediščine. Kmetija Lešnik je ekološka kmetija. »Pomembno se mi zdi, da doma pridelamo čim več zdrave hrane, ki jo potem ponudimo našim gostom. Z možem načrtno in veliko vlagava v kmetijo.«

Na dvorišču stoji 43 metrov visoka 300 let stara lipa, malo stran ob čebelnjaku pa prav toliko let stara bodika. »Obe drevesi sta zaščiteni. Na kmetiji so zaščiteni tudi kozolec toplar iz leta 1927, dva vodnjaka, kašča s prešo in mlinom, stare obnovljene kleti za mošt, zaščitena kapelica, čebelnjak, zeliščni in medoviti vrt in še kaj. Hlev je do živali prijazno urejen na prosto rejo.«

Vsaka soba iz druge vrste lesa

Gosti bivajo v sodobnih sobah, kjer je, tako kot pri obeh objektih, kjer imajo na kmetiji na voljo prenočišča, poudarek na domačnosti in lesu. »Vsepovsod je veliko detajlov in pozornosti. Vsaka soba s svojim pohištvom je iz drugačne vrste lesa, po čemer imajo sobe tudi imena: oreh, češnja, lipa, hruška, jesen, javor, bor in smreka,« opisuje sogovornica.

Za bivanje je urejen tudi kozolec toplar, ki je zaščiten, urejen je kot kamp, mogoče je spati tudi na senu. Gosti lahko spoznajo zbirko olesenelih drevesnih vrst. A domačnost ne pomeni, da ne gredo v korak s časom. Tako imajo gosti tudi na kozolcu prost dostop do interneta.

Gostom na voljo tudi apiterapija

Čebelarstvo ima v Sloveniji poseben pomen, ne nazadnje je prav na pobudo naše države 20. maj postal svetovni dan čebel. Torej je čebelarstvo področje, kjer smo Slovenci močni. In posebno pozornost na kmetiji Lešnik namenjajo tudi čebelam. Tako ima v povsem prenovljenem čebelnjaku prostor 20 čebeljih družin. Za goste pa je na podstrešju čebelnjaka urejena sobica za apiterapijo, vdihavanje zdravilnih arom čebeljih pridelkov.

Gosti lahko spoznajo tudi ljudske običaje

Posebnost kmetije je ohranjanje ljudskih običajev, denimo starih kmečkih iger iz lesa in logičnih igrač. Ohranjajo tudi ljudsko pesem, tako so vsi trije otroci, hči Karmen ter sinova Andrej in Martin, glasbeno dejavni. Andrej je izdal zgoščenko, na kateri so zbrane stare ljudske pesmi, ki jih poje in spremlja z diatonično harmoniko in so last kulturne dediščine na kmetiji.

Hrana mora biti domača

Pripravljajo seveda domačo hrano, tako da imajo poleg gostov, ki ostanejo pri njih več dni, tudi take, ki pridejo samo poskusit njihove dobrote. Znani so po tem, da tudi pri hrani ohranjajo tradicijo in gojijo lokalno kulinariko. Sami meljejo žito in pečejo kruh v krušni peči. »Ohranjamo stare sorte sadja, prešamo mošt, pasteriziramo sokove, marmelade.« Ponujajo pa tudi suhomesnate izdelke. Gosti lahko preizkusijo lokalne tradicionalne jedi, gospodinja našteva govejo juho s ta pravimi domačimi velikimi zdrobovimi cmoki, pa bučno in gobovo juho, poleg drugih znanih narodnih jedi pri glavni jedi ponujajo še mežerli, kvočeve nudlne, domače štruklje, pečene japke, pa domač štrudl ali potico.

Tako se pride na zemljevid Guardianovih bralcev

Njihova tradicionalna ponudba privablja goste od vsepovsod, veliko je tujcev. »Najpogosteje gre za ustna priporočila,« pojasnjuje Irma Hartman Javornik. Zelo opazno priporočilo pa je bil članek na spletnem portalu časnika Guardian, ko so aprila letos objavili seznam 20 najboljših turističnih kmetij v Evropi po priporočilu bralcev. In med njimi je bila tudi kmetija Lešnik, ki je na goste iz tujine naredila vtis prav s svojo domačo hrano – posebno jih je pritegnilo to, da sami pridelajo tudi moko – in tradicionalno urejenimi prenočišči. »To je za nas veliko priznanje,« poudarja sogovornica. »Mnogi naši gosti so nas ob tem kontaktirali in nam čestitali, vedno znova pa nas kličejo tudi novi, ki so zasledili to objavo in bi nas radi spoznali.«


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.