Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage
Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje brez oranja ter subvencije zgolj za orodja za plitko obdelavo tal in dobro sejalno tehniko
Rešitve za večji odvzem volkov  Rešitve za večji odvzem volkov Kako se spreminja postopek za odstrel volka po interventnem zakonu in posebnih odločbah
Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Bolezen je za prašiče neozdravljiva, ljudje pa se z njo ne morejo okužiti
Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih V prihodnje bo kmetijsko ministrstvo sofinanciralo do 90 odstotkov stroška nakupa električne ograje za pašnik, okoljsko ministrstvo s stroko pa pripravlja nov odlok o odvzemu volka in rjavega medveda

Kaj ceni tuji gost? Tudi to, da mu lahko ponudiš jedi iz svoje moke

Čas branja: 4 min
27.05.2019  13:00
Koroško ekološko turistično kmetijo Lešnik so bralci britanskega časnika The Guardian uvrstili med eno od 20 najboljših turističnih kmetij v Evropi, vtis na goste so naredili domačnost, domača hrana in tradicionalno urejena prenočišča; posebej so poudarili to, da sami meljejo svoje žito
Kaj ceni tuji gost? Tudi to, da mu lahko ponudiš jedi iz svoje moke
Bralce Guardiana je navdušilo tudi to, da na kmetiji Lešnik ponujajo jedi iz doma pridelane moke.
Foto: Kmetija Lešnik

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Turistična kmetija Lešnik leži na 700 metrih nadmorske višine v majhnem naselju Golavabuka, ki šteje vsega skupaj 197 prebivalcev. Od Slovenj Gradca je oddaljena pet kilometrov, in sicer v smeri proti smučarskemu centru Kope. Kmetija ima bogato zgodovino, pravi Irma Hartman Javornik, ki je pred dobrimi 20 leti prevzela posestvo skupaj z možem Albertom. Takrat sta nadaljevala zgodbo, ki jo je začel že njen dedek Martin Hartman. Ta je imel do druge svetovne vojne gostilno. »Bila je znana vaška gostilna. Štepih, torej vodnjak pred hišo, ki še danes deluje in je simbol kmetije, je bil povod za to, da so se tu ustavljali furmani. Konji so se napili v štepihu, gospodarji pa so se odžejali v gostilni.« Njena starša sta po vojni hišo obnovila in že pred letom 1970 je to postala turistična kmetija s prenočišči. »Oddajala sta sobe, mama je kuhala. Gostje so se radi vračali, še danes imamo gosta iz Nemčije, ki k nam prihaja že 45 let,« razlaga sogovornica.

Ohranjanje tradicije je na prvem mestu

Za Javornikova je, ko gre za zgodbo kmetije in ponudbo gostom, na prvem mestu ohranjanje tradicije ter naravne in kulturne dediščine. Kmetija Lešnik je ekološka kmetija. »Pomembno se mi zdi, da doma pridelamo čim več zdrave hrane, ki jo potem ponudimo našim gostom. Z možem načrtno in veliko vlagava v kmetijo.«

Na dvorišču stoji 43 metrov visoka 300 let stara lipa, malo stran ob čebelnjaku pa prav toliko let stara bodika. »Obe drevesi sta zaščiteni. Na kmetiji so zaščiteni tudi kozolec toplar iz leta 1927, dva vodnjaka, kašča s prešo in mlinom, stare obnovljene kleti za mošt, zaščitena kapelica, čebelnjak, zeliščni in medoviti vrt in še kaj. Hlev je do živali prijazno urejen na prosto rejo.«

Vsaka soba iz druge vrste lesa

Gosti bivajo v sodobnih sobah, kjer je, tako kot pri obeh objektih, kjer imajo na kmetiji na voljo prenočišča, poudarek na domačnosti in lesu. »Vsepovsod je veliko detajlov in pozornosti. Vsaka soba s svojim pohištvom je iz drugačne vrste lesa, po čemer imajo sobe tudi imena: oreh, češnja, lipa, hruška, jesen, javor, bor in smreka,« opisuje sogovornica.

Za bivanje je urejen tudi kozolec toplar, ki je zaščiten, urejen je kot kamp, mogoče je spati tudi na senu. Gosti lahko spoznajo zbirko olesenelih drevesnih vrst. A domačnost ne pomeni, da ne gredo v korak s časom. Tako imajo gosti tudi na kozolcu prost dostop do interneta.

Gostom na voljo tudi apiterapija

Čebelarstvo ima v Sloveniji poseben pomen, ne nazadnje je prav na pobudo naše države 20. maj postal svetovni dan čebel. Torej je čebelarstvo področje, kjer smo Slovenci močni. In posebno pozornost na kmetiji Lešnik namenjajo tudi čebelam. Tako ima v povsem prenovljenem čebelnjaku prostor 20 čebeljih družin. Za goste pa je na podstrešju čebelnjaka urejena sobica za apiterapijo, vdihavanje zdravilnih arom čebeljih pridelkov.

Gosti lahko spoznajo tudi ljudske običaje

Posebnost kmetije je ohranjanje ljudskih običajev, denimo starih kmečkih iger iz lesa in logičnih igrač. Ohranjajo tudi ljudsko pesem, tako so vsi trije otroci, hči Karmen ter sinova Andrej in Martin, glasbeno dejavni. Andrej je izdal zgoščenko, na kateri so zbrane stare ljudske pesmi, ki jih poje in spremlja z diatonično harmoniko in so last kulturne dediščine na kmetiji.

Hrana mora biti domača

Pripravljajo seveda domačo hrano, tako da imajo poleg gostov, ki ostanejo pri njih več dni, tudi take, ki pridejo samo poskusit njihove dobrote. Znani so po tem, da tudi pri hrani ohranjajo tradicijo in gojijo lokalno kulinariko. Sami meljejo žito in pečejo kruh v krušni peči. »Ohranjamo stare sorte sadja, prešamo mošt, pasteriziramo sokove, marmelade.« Ponujajo pa tudi suhomesnate izdelke. Gosti lahko preizkusijo lokalne tradicionalne jedi, gospodinja našteva govejo juho s ta pravimi domačimi velikimi zdrobovimi cmoki, pa bučno in gobovo juho, poleg drugih znanih narodnih jedi pri glavni jedi ponujajo še mežerli, kvočeve nudlne, domače štruklje, pečene japke, pa domač štrudl ali potico.

Tako se pride na zemljevid Guardianovih bralcev

Njihova tradicionalna ponudba privablja goste od vsepovsod, veliko je tujcev. »Najpogosteje gre za ustna priporočila,« pojasnjuje Irma Hartman Javornik. Zelo opazno priporočilo pa je bil članek na spletnem portalu časnika Guardian, ko so aprila letos objavili seznam 20 najboljših turističnih kmetij v Evropi po priporočilu bralcev. In med njimi je bila tudi kmetija Lešnik, ki je na goste iz tujine naredila vtis prav s svojo domačo hrano – posebno jih je pritegnilo to, da sami pridelajo tudi moko – in tradicionalno urejenimi prenočišči. »To je za nas veliko priznanje,« poudarja sogovornica. »Mnogi naši gosti so nas ob tem kontaktirali in nam čestitali, vedno znova pa nas kličejo tudi novi, ki so zasledili to objavo in bi nas radi spoznali.«


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive 18

Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Zgodba s kmetije: nova generacija hmeljarjev bi se širila, iščejo dobra zemljišča

Hmeljarska kmetija Šalej blizu Žalca že ima sodoben obrat za strojno obiranje in sušenje hmelja, postavili bodo tudi hladilnico

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 1

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

AGROBIZ
Novice
Novice Priložnosti v hmeljarstvu: pivovarji sklepajo dolgoročne pogodbe s pridelovalci, zanima jih povečanje nasadov

Slovenija je tretja največja pridelovalka hmelja v Evropi in četrta največja na svetu; 119 slovenskih hmeljarjev je lani pridelalo...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Krave in telički na kmetiji Flis-Četina poslušajo klasično glasbo 13

V novi sirarni predelajo do 800 litrov mleka na dan; živali poleg klasične glasbe razvajajo tudi s prhami in masažnim robotom; krave...

AGROBIZ
Novice
Novice Celjske mesnine bi kupile Ptujsko klet

O tem se bodo avgusta pogovarjali s Perutnino Ptuj, lastnico omenjene kleti

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Poprask-Potočnik se bo širila v turizem 1

Najbolj znani so po domačih piškotih in marmeladah

AGROBIZ
Novice
Novice Med novimi 17 invazivnimi tujerodnimi vrstami v EU tudi drevo veliki pajesen in riba sočni ostriž 4

Na seznamu tujerodnih invazivnih vrst v EU je zdaj že 66 vrst;13 novih rastlinskih vrst in štiri živalske vrste pa bo od 15. avgusta...