Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Čas branja: 3 min
28.05.2019  09:00
Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo turistično kmetijo v Evropi. Guardian je prispevek o turistični kmetiji Pri Plajerju podnaslovil kot »Lepo življenje«.
Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi
Foto: Arhiv družine Plajer

Obveščaj me o novih člankih:  

Pa vendar življenje na turističnih kmetijah na tem območju ni lahko. Dolina Trente je po naravnih danostih zelo skopa, zgolj kmetijstvo večini ljudi ne bi omogočalo preživetja. Sadja se tu pridela izredno malo, saj so ti kraji več mesecev v letu prikrajšani za zadostno sončno svetlobo, primanjkuje tudi rodovitne zemlje. Košnja trave je v zadnjih letih možna zgolj enkrat na leto, še pred leti dvakrat, zdaj pa suša poleti dobesedno požge travo. Velika težava je tudi jelenjad, ki spomladi popase najboljšo travo, ki potem ne zraste več visoko.

Zahtevnejši gostje želijo celostno ponudbo, ne zgolj namestitev

Vse to so razlogi, da ob veliki ponudbi več sto turističnih namestitev v dolini Trente kot tudi širšega območja Triglavskega narodnega parka najdemo le ducat turističnih kmetij. Na teh ugotavljajo, da je pri zadovoljitvi zahtevnejših obiskovalcev, predvsem tujih, vse bolj potrebna celostna ponudba, ne zgolj namestitev.

Ob vsem tem se zdi osebna zgodba Stanke Pretner, ki vodi družinsko turistično kmetijo Pri Plajerju, kot zmaga v boju z mlini na veter. Stanka sama skrbi za kmetijo, saj je mož zaposlen, otroci pa se šolajo. Pred leti je uspešno izkoristila razpisne prednostne zahteve za ženske (ki dobijo več razpisnih sredstev od moških), veliko družino in visoko izobrazbo, saj je univerzitetna inženirka zootehnike. S sredstvi, pridobljenimi na razpisih za mlade prevzemnike in naložbe mladih prevzemnikov, so uredili tudi lasten rastlinjak.

Prihodki od turističnih prenočitev za razvoj kmetije

»Lepo je, da zaslužimo lepo vsoto v turizmu, a vse damo v kmetijo, kjer nimamo dobička,« pove sogovornica. »Država narekuje kmetijam na tem območju za realne zmožnosti previsoke zahteve po samooskrbi. Tudi v visokogorju nimajo vsi enakih možnosti. Na primer, Čadrg nad Tolminom ima 30 centimetrov zemlje, mi le pet. Oni imajo sonce vse leto, mi ga nimamo. Mi smo od dva do tri mesece na leto v temi, nimamo vira toplote, rodovitno zemljo moramo pridelati ali pripeljati,« pojasnjuje Pretnerjeva.

Kako jim v takšnih razmerah Pri Plajerju uspe zagotoviti vse potrebno za tako kakovostno oskrbo gostov turistične kmetije? Potrebno je veliko logistike. »Pridelamo zelo malo sadja, vinogradništva seveda ni, zato imamo mrežo kmetij, od katerih odkupujemo, vina predvsem iz Vipavske doline, hrano pa prek priporočenih in zaupanja vrednih kmetij. Jabolčni sok in polento dobimo iz Dolenjske, žito kupujemo sami in potem delamo moko, bovški ovčji sir in skuto pripeljemo iz Loga pod Mangartom, kravji sir iz Čadrga, težave pa imamo z dobavo kravjega mleka,« razlaga Stanka Pretner.

Spanje na seniku pogosto rešitev za utrujene enodnevne pohodnike

A kljub vsem logističnim oviram in izzivom narave gostje Pri Plajerju najdejo svoj mali košček raja. Edini v dolini Trente ponujajo spanje na seniku, ki je bilo tudi eden glavnih razlogov za tako dobro oceno tujih gostov v Guardianovi anketi. »Sanje na seniku ponavadi izkoristijo enodnevni pohodniki, ki na vrhuncu sezone težko dobijo prenočišče in jih pogosto k nam pošiljajo drugi ponudniki,« pove Pretnerjeva. »Težko zavrneš nekoga, ki je ves dan hodil. Lani se nam je zgodilo tudi, da je kdo prespal v jedilnici namenjeni gostom,« še doda sogovornica, ki opozarja, da Trenta nujno potrebuje več enostavnih prenočišč.

Vodenje turistične kmetije v dolini Trente je torej zahtevno delo, ki pogosto nasprotuje naravnim danostim. Na zadnje vprašanje o receptu za uspeh turistične kmetije Pri Plajerju pa da Stanka Pretner skromen in kratek odgovor: »Z gosti ustvarjamo osebne zgodbe.«



AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.