V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

Ko skupaj z zajtrkom dobiš še pet doživetij

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
agrobiznis   dodaj
turizem   dodaj
Mateja Hrvatin... dodaj
Univerza na... dodaj
 
Čas branja: 2 min
29.05.2019  11:00  Dopolnjeno: 30.05.2019 15:53
Družina Kozlovič bo v Truškah v Šavrinskih gričih v začetku junija znova začela pripravljati istrski zajtrk in z njim oskrbovati manjše ponudnike nastanitvenih zmogljivosti
Ko skupaj z zajtrkom dobiš še pet doživetij

Obveščaj me o novih člankih:  

Istrski zajtrk je pripravljen izključno iz lokalnih živil, ki jih dobavljajo manjši lokalni pridelovalci, njegova glavna posebnost pa je, da je v ceno zajtrka za dve osebi vključenih tudi pet doživetij v slovenski Istri. Lani so ga dostavljali na območju mestne občine Koper, letos pa bodo ponudbo razširili še na občino Piran.

Poleg kulinarike je treba spoznati tudi ljudi

»Ideja za istrski zajtrk se je razvila iz želje, da gostom, ki obiščejo slovensko Istro, ponudimo možnost, da okusijo resnično pridelano lokalno hrano in spoznajo ne samo kulinariko, ampak predvsem domačine, njihovo preteklost, kulturo in identiteto,« je povedala Mateja Hrvatin Kozlovič, ki je pred leti v Truškah skupaj z družino zasnovala tri istrske hiške in s tem utrla pot glampingu, o katerem se tedaj v Sloveniji še ni veliko govorilo.

Pod njenim mentorstvom so študenti s štirih fakultet Univerze na Primorskem leta 2017 začeli razvijati projekt Istrski zajtrk – okusi lokalno, ki sta ga v okviru programa Po kreativni poti do znanja sofinancirala tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad. Istrski zajtrk so začeli ponujati lani.

Zajtrku za dva bodo dodali še družinskega

Prvi korak pri razvoju produkta je bil evidentiranje vseh potencialnih dobaviteljev lokalnih sestavin na območju slovenske Istre. Kot je povedala sogovornica, je bilo težko pridobiti registrirane dobavitelje, ki zagotavljajo in spoštujejo vse predpise. Izbrali so jih osem, iz sestavin, ki jih zagotavljajo, pa sestavili prehransko uravnotežen obrok. Pripravili so klasičen in vegetarijanski zajtrk za dve osebi, letos pa bodo v ponudbo dodali še družinski zajtrk za dva odrasla in dva otroka.

Vsi ponudniki so predstavljeni v brošuri, ki jo dobi vsak kupec zajtrka. Če mu je kakšno živilo še posebej všeč, lahko gost vidi, kdo ga je pridelal oziroma izdelal, in ga pri njem tudi kupi.

Večina gostov izkoristi od eno do dve doživetji

Drugi korak je bilo oblikovanje lokalnih doživetij, ki so jih gostje deležni brezplačno pri nakupu istrskega zajtrka. »Ljudem smo želeli omogočiti, da odkrijejo, od kod prihaja hrana, ki so jo zjutraj pojedli, in da odkrijejo manjše ponudnike, ki gojijo in ohranjajo istrsko identiteto, ter spoznajo njihovo vsakdanje življenje in gastronomijo.

Kupci istrskega zajtrka lahko izbirajo med degustacijo vina, obiskom ekološke kmetije, degustacijo cvetnih vod, degustacijo oljčnega olja ter obiskom mestnega stolpa v Kopru. Kot je povedala sogovornica, želijo z izborom doživetij gostom pokazati, da ima Istra poleg obalnega dela tudi zelo zanimivo in razgibano podeželje z zanimivo naravo, ljudmi in običaji. Gosti večinoma izkoristijo eno ali dve doživetji.

Vstop v novo občino prinaša nove odjemalce

Istrski zajtrk od 1. junija do 30. avgusta vsak dan dostavljajo na lokacije, o katerih se prej dogovorijo. Večinoma so to manjši ponudniki nastanitev, ki sami ne pripravljajo zajtrkov. Trenutno imajo približno 25 takšnih odjemalcev, pričakujejo pa, da se bo njihovo število s širitvijo v občino Piran še povečalo.

Ponudbi v novi občini so prilagodili tudi seznam doživetij, ki vsebuje degustacijo oljčnega olja, vodeno degustacijo v Zakladih Slovenije, obisk vrta kaktusov, izposojo koles in obisk piranskega obzidja.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...

AGROBIZ
Novice
Novice Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina 1

Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v...