Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

Ko skupaj z zajtrkom dobiš še pet doživetij

Čas branja: 2 min
29.05.2019  11:00  Dopolnjeno: 30.05.2019 15:53
Družina Kozlovič bo v Truškah v Šavrinskih gričih v začetku junija znova začela pripravljati istrski zajtrk in z njim oskrbovati manjše ponudnike nastanitvenih zmogljivosti
Ko skupaj z zajtrkom dobiš še pet doživetij

Obveščaj me o novih člankih:  

Istrski zajtrk je pripravljen izključno iz lokalnih živil, ki jih dobavljajo manjši lokalni pridelovalci, njegova glavna posebnost pa je, da je v ceno zajtrka za dve osebi vključenih tudi pet doživetij v slovenski Istri. Lani so ga dostavljali na območju mestne občine Koper, letos pa bodo ponudbo razširili še na občino Piran.

Poleg kulinarike je treba spoznati tudi ljudi

»Ideja za istrski zajtrk se je razvila iz želje, da gostom, ki obiščejo slovensko Istro, ponudimo možnost, da okusijo resnično pridelano lokalno hrano in spoznajo ne samo kulinariko, ampak predvsem domačine, njihovo preteklost, kulturo in identiteto,« je povedala Mateja Hrvatin Kozlovič, ki je pred leti v Truškah skupaj z družino zasnovala tri istrske hiške in s tem utrla pot glampingu, o katerem se tedaj v Sloveniji še ni veliko govorilo.

Pod njenim mentorstvom so študenti s štirih fakultet Univerze na Primorskem leta 2017 začeli razvijati projekt Istrski zajtrk – okusi lokalno, ki sta ga v okviru programa Po kreativni poti do znanja sofinancirala tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad. Istrski zajtrk so začeli ponujati lani.

Zajtrku za dva bodo dodali še družinskega

Prvi korak pri razvoju produkta je bil evidentiranje vseh potencialnih dobaviteljev lokalnih sestavin na območju slovenske Istre. Kot je povedala sogovornica, je bilo težko pridobiti registrirane dobavitelje, ki zagotavljajo in spoštujejo vse predpise. Izbrali so jih osem, iz sestavin, ki jih zagotavljajo, pa sestavili prehransko uravnotežen obrok. Pripravili so klasičen in vegetarijanski zajtrk za dve osebi, letos pa bodo v ponudbo dodali še družinski zajtrk za dva odrasla in dva otroka.

Vsi ponudniki so predstavljeni v brošuri, ki jo dobi vsak kupec zajtrka. Če mu je kakšno živilo še posebej všeč, lahko gost vidi, kdo ga je pridelal oziroma izdelal, in ga pri njem tudi kupi.

Večina gostov izkoristi od eno do dve doživetji

Drugi korak je bilo oblikovanje lokalnih doživetij, ki so jih gostje deležni brezplačno pri nakupu istrskega zajtrka. »Ljudem smo želeli omogočiti, da odkrijejo, od kod prihaja hrana, ki so jo zjutraj pojedli, in da odkrijejo manjše ponudnike, ki gojijo in ohranjajo istrsko identiteto, ter spoznajo njihovo vsakdanje življenje in gastronomijo.

Kupci istrskega zajtrka lahko izbirajo med degustacijo vina, obiskom ekološke kmetije, degustacijo cvetnih vod, degustacijo oljčnega olja ter obiskom mestnega stolpa v Kopru. Kot je povedala sogovornica, želijo z izborom doživetij gostom pokazati, da ima Istra poleg obalnega dela tudi zelo zanimivo in razgibano podeželje z zanimivo naravo, ljudmi in običaji. Gosti večinoma izkoristijo eno ali dve doživetji.

Vstop v novo občino prinaša nove odjemalce

Istrski zajtrk od 1. junija do 30. avgusta vsak dan dostavljajo na lokacije, o katerih se prej dogovorijo. Večinoma so to manjši ponudniki nastanitev, ki sami ne pripravljajo zajtrkov. Trenutno imajo približno 25 takšnih odjemalcev, pričakujejo pa, da se bo njihovo število s širitvijo v občino Piran še povečalo.

Ponudbi v novi občini so prilagodili tudi seznam doživetij, ki vsebuje degustacijo oljčnega olja, vodeno degustacijo v Zakladih Slovenije, obisk vrta kaktusov, izposojo koles in obisk piranskega obzidja.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.