V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja »Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o tržnih možnostih pravi Eva Štraser iz startupa Evegreen
Hlev s pametnim prezračevanjem omogoča varčno in do piščancev prijazno rejo  Hlev s pametnim prezračevanjem omogoča varčno in do piščancev prijazno rejo Rejci, pozor, od leta 2023 bo na perutninskih in prašičjih farmah v EU obvezno prezračevanje z vračanjem toplote
Kaj premier Marjan Šarec obljublja kmetom za reševanje težav z zvermi Kaj premier Marjan Šarec obljublja kmetom za reševanje težav z zvermi Katere drastične spremembe pri ravnanju z zvermi zahteva Sindikat kmetov Slovenije in kako jih podpira Šarec
Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage
Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje brez oranja ter subvencije zgolj za orodja za plitko obdelavo tal in dobro sejalno tehniko

Katere priložnosti in izzive prinaša povezovanje kmetijstva in turizma

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
agrobiznis   dodaj
Aleksandra Pivec dodaj
Vizija dodaj
Eva Štravs Podlogar dodaj
 
Čas branja: 5 min
02.06.2019  08:00  Dopolnjeno: 05.06.2019 08:11
Gostje, ki obiščejo turistične kmetije, iščejo pristna doživetja v stiku z naravo
Katere priložnosti in izzive prinaša povezovanje kmetijstva in turizma
Utrinek s prve konfenerce Povezovanje kmetijstva in turizma, na fotografiji z leve proti desni Eva Štravs Podlogar, ministrstvo za gospodarski razvoj, Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, Matija Vimpolšek, Združenje turističnih kmetij Slovenije
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  
kmetijstvo   dodaj
agrobiznis   dodaj
Aleksandra Pivec dodaj
Vizija dodaj
Eva Štravs Podlogar dodaj

Povezovanje kmetijstva in turizma ponuja izjemne možnosti za razvoj slovenskega turizma v smeri zelene, aktivne in zdrave butične srednjeevropske destinacije. Takšna je namreč vizija razvoja, ki si jo je začrtala država. A da bodo te možnosti izkoriščene, se morajo akterji v teh dveh panogah še bolj povezovati in sodelovati. Le tako bodo lahko nastajali edinstveni produkti, doživetja, ki bodo imeli visoko dodano vrednost.

Da je prav sodelovanje akterjev v obeh panogah eden ključnih vidikov razvoja slovenskega turizma, so se strinjali udeleženci prve konference Povezovanje kmetijstva in turizma, ki jo je organiziral Časnik Finance. Udeleženci so se pogovarjali tudi o tem, kaj Sloveniji prinaša naziv evropska gastronomska regija 2021.

Izziv: zagotoviti stalnost dobave

Slovenija ima izjemne pogoje za pridelavo kakovostne, vrhunske hrane, je poudarila ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. In prav hrana je osrednji element resolucije Naša hrana, podeželje in naravni viri, ki so jo pripravili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Poudarek je na kreativnosti, inovativnosti, povezovanju in sodelovanju, več podjetništva v kmetijstvu. "Povezovanje kmetijstva in turizma je pot k uspehu," je poudarila ministrica. In spomnila tudi na to, da je Slovenija pridobila naziv evropska gastronomska regija 2021. Vizija je okrepiti prepoznavnost Slovenije kot gastronomske destinacije. Na področju gastronomije je ministrica opozorila na velik izziv, in sicer na zmanjševanje vrzeli med povpraševanjem in ponudbo. "Pomembno je, da smo tudi pri zagotavljanju surovine konstitentni, denimo da ima gostinec zagotovljeno stalno dobavo in stalno kakovost." In ta izzv ostaja tako na področju gostinstva kot tudi na področju obratov javne prehrane.

Z visoko dodano vrednostjo do cilja – štirih milijard

Eden od ciljev strategije razvoja slovenskega turizma do leta 2021 je doseči štiri milijarde evrov prilivov od izvoza potovanj. Lani je bilo teh prilivov 2,7 milijarde, torej je dela še precej, je dejala Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. »Da bomo ta cilj dosegli, je pomembna kakovost, ne količina, torej da bomo imeli produkte z višjo dodano vrednostjo, nove produkte, prostor je tudi za nove zmogljivosti.« Ob tem je državna sekretarka poudarila, da bo ta cilj mogoče predvsem doseči zaradi ljudi, ki so vpleteni v turistično zgodbo.

Tuji gostje iščejo avtentičnost

Vlogo turističnih kmetij v turizmu je predstavila Renata Kosi, ki je strokovna sodelavka za področje turizma na kmetijah na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Celje. V Sloveniji je turizem na kmetiji mogoče opravljati le v obliki dopolnilne dejavnosti na kmetiji. »To so torej družine, ki se ukvarjajo z gosti,« je dejala Kosijeva in poudarila, kako pomembno je za kmetije, da imajo strokovno pomoč. V Sloveniji imamo več kot tisoč turističnih kmetij, ki pa se razlikujejo po ponudbi. Imamo izletniške kmetije, turistične kmetije z nastanitvijo, vinotoče in osmice. »Gostje pridejo na kmetijo zaradi gostoljubnosti, osebnega stika, tu ne gre za množični turizem.« Kosijeva je še poudarila, kako pomembmno je, da kmetje vedo, da je prav vsakdanjost, avtentičnost to, kar iščejo tuji gostje. »Zanje je doživetje že to, da so lahko zraven pri opravilih, ki so za kmeta nekaj samoumevnega, vsakdanjega.« Tujci želijo poskusiti tradicionalne jedi, tako da je hrana eden pomembnih adutov na tem področju.

Ministrica se je zavezala, da bo ukrepala

Na področju povezovanja kmetijstva in turizma ter razvoja turistične panoge ostaja seveda veliko izzivov. Tako je eden od udeležencev konference opozoril, da je področje priprave hrane zelo regulirano in da pride do takšnih ekstremov, da mora, če uporabi doma nabran rožmarin, zabeležiti, kdaj in kje ga je nabral, celo parcelo. Ministrica Aleksandra Pivec se je strinjala, da se nemalokrat pretiratava z normiranostjo in previsokimi standardi, kar močno otežujejo delo. Zavezala se je, da bodo na ministrstvu s tega vidika olajšali delo ponudnikov.

Kako bomo dobili dovolj kadra?

Velik križ turizma je pomanjkanje motiviranega in usposobljenega kadra. »Kadra nimamo dovolj,« se je strinjala Štravs Podlogarjeva. A dodala, da se na tem področju veliko dela med drugim prek izobraževanj, usposabljanj. Turistične poklice je treba narediti privlačne za mlade, je še poudarila, ter poenostaviti postopke za zaposlovanje delavcev iz tujine.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive 18

Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Zgodba s kmetije: nova generacija hmeljarjev bi se širila, iščejo dobra zemljišča

Hmeljarska kmetija Šalej blizu Žalca že ima sodoben obrat za strojno obiranje in sušenje hmelja, postavili bodo tudi hladilnico

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 1

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

AGROBIZ
Novice
Novice Priložnosti v hmeljarstvu: pivovarji sklepajo dolgoročne pogodbe s pridelovalci, zanima jih povečanje nasadov

Slovenija je tretja največja pridelovalka hmelja v Evropi in četrta največja na svetu; 119 slovenskih hmeljarjev je lani pridelalo...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Krave in telički na kmetiji Flis-Četina poslušajo klasično glasbo 13

V novi sirarni predelajo do 800 litrov mleka na dan; živali poleg klasične glasbe razvajajo tudi s prhami in masažnim robotom; krave...

AGROBIZ
Novice
Novice Celjske mesnine bi kupile Ptujsko klet

O tem se bodo avgusta pogovarjali s Perutnino Ptuj, lastnico omenjene kleti

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Poprask-Potočnik se bo širila v turizem 1

Najbolj znani so po domačih piškotih in marmeladah

AGROBIZ
Novice
Novice Po svetu rastejo proizvodnja piva in nova hmeljišča 9

Vsa hmeljišča na svetu skupaj presegajo 61 tisoč hektarjev, zaradi ugodne cene hmelja, ki pokrije stroške, in večje proizvodnje piva...