Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji
Oglasno sporočilo

V gradu Dobrovo prenovili zgodovinsko vinsko klet

Čas branja: 2 min
17.06.2019  13:38
Klet Brda je s tem pridobila ekskluziven prostor, kjer bodo lahko gostili najbolj petične kupce
V gradu Dobrovo prenovili zgodovinsko vinsko klet
Klet Brda je v renesančnem gradu Dobrovo prenovila zgodovinsko vinsko klet, ki so jo poimenovali de Baguer. To jim bo pomagalo pri prodaji vin najvišjih cenovnih razredov na tujih trgih.
Foto: Aleš Beno

V kleti de Baguer organizirajo vodene oglede in degustacije za najzahtevnejše obiskovalce. »Po njej vodimo samo vnaprej dogovorjene skupine poslovnih obiskovalcev, ključnih kupcev in izbranih gostov, ki so si za vinsko doživetje pripravljeni vzeti več časa in seči malo globlje v žep,« je povedal Silvan Peršolja. Kot je še dodal, so se za naložbo v prenovo kleti odločili zaradi rasti prodaje svojih vin v najvišjih cenovnih razredih ter zaradi natančnejše obdelave in segmentacije tujih trgov.

Klet Brda z izvozom v 36 držav ustvari polovico prihodkov od prodaje ustekleničenega vina. Najpomembnejši izvozni trgi so Združene države Amerike, Kitajska, Velika Britanija in Italija. V sestavi izvoza se povečuje delež najdražjih vin, katerih prodaja se zelo razlikuje od prodaje vin za množično porabo.

Najdražja vina potrebujejo močno zgodbo

Vina najvišjih cenovnih razredov potrebujejo močno zgodbo, zato vinarji po vsem svetu za njihovo promocijo običajno uporabljajo objekte z bogato zgodovino. Posebne in ekskluzivne vinske kleti poznajo v vseh najbolj znanih vinorodnih pokrajinah. V Franciji imajo na primer večje vinske kleti poleg proizvodnih kleti tudi tako imenovane chateauje oziroma graščine, ki so običajno protokolarni objekti.

Takšen objekt so si želeli tudi v Kleti Brda. V prenovljeni zgodovinski kleti v gradu Dobrovo bodo zdaj lahko nagovarjali kupce in potencialne kupce v najvišjih cenovnih razredih. Prostor je znova zaživel v svoji prvotni vlogi – kot klet, kjer se v sodih resnično neguje vino. Postala je reprezentančen prostor z okoli 120 bariki prostornine 225 in 350 litrov, v katerih zorijo vina linij de Baguer in A plus. Nad njimi bedijo enolog Darinko Ribolica, kletar Igor Skubin in njegov pomočnik Aleks Podlipnik, ki ustvarjajo butična vina najvišje kakovosti. »De Baguer so velika vina, kjer dajemo prednost eleganci pred korpulentnostjo,« je vina linije de Baguer opisal glavni enolog Kleti Brda, Darinko Ribolica, in dodal, da novi sodi v kleti omogočajo ohranjanje pravega ravnotežja med sortnostjo in polnostjo telesa.

Grof, ki je kleti vdahnil dušo

Klet Brda je za linijo vin de Baguer s potomci družine de Baguer sklenila sporazum o uporabi imena in grba rodbine. Dvojec de Baguer nosi ime zadnjega lastnika gradu Dobrovo – diplomata in vinskega inovatorja grofa Silveria de Baguerja. Ta je v grajski kleti že leta 1880 začel arhivirati vina, ki jih je razdelil v devet razredov. V letih 1909 in 1910 jo je temeljito preuredil in med drugim opremil s tremi betonskimi cisternami, ki so bile znotraj obložene s steklom. To je bila v tistih časih najsodobnejša tehnologija. Dve izmed teh cistern sta danes obnovljeni in na ogled obiskovalcem prenovljene kleti.

Sodelovanje z Goriškim muzejem

V prenovo kleti de Baguer so vložili 87 tisoč evrov, izpeljali pa so jo v sodelovanju z Goriškim muzejem. Projekt so začeli leta 2018, prenovljeno klet pa so odprli sredi letošnjega maja. »Ko prostori služijo svojemu osnovnemu namenu, je to največ, kar lahko naredimo za ohranitev kulturne dediščine naših prednikov,« je povedal Vladimir Peruničič, direktor Goriškega muzeja. Klet Brda s to ustanovo sicer sodeluje že več let. Leta 2017 so denimo skupaj uredili razstavo o zgodovini vinarstva v Brdih, ki sega vse do rimskih časov.

AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.