V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini
Oglasno sporočilo

Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Čas branja: 2 min
28.06.2019  10:18
Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Po klavrni pomladi smo le dočakali vročino, ki si zasluži naziv pasja. V takšnih dneh je treba iskati hladne in senčne prostore, posebno pozornost pa je treba posvetiti tudi prehrani. Na krožnikih naj bo raznolika sezonska in lokalno pridelana hrana.

Ko stranski proizvod postane visoko hranljiv izdelek

Eden izmed mlečnih izdelkov, ki je še posebej bogat vir najkakovostnejših biološko visokovrednih beljakovin, je sladka sirotka. Gre za stranski proizvod, ki nastane pri izdelavi sira. Zanimivost oziroma že kar paradoks je, da je sirotka zaradi velikih količin v marsikateri mlekarni velika ekološka in ekonomska težava. Težave imajo tako z njenim izkoriščanjem kot z odstranjevanjem.

V Mlekarni Planika so se odločili, da se bodo obeh težav rešili tako, da bodo izkoristili dobre lastnosti sirotke. Fermentirano sirotko so namreč vključili v novi izdelek whej, s katerimi so obogatili svojo družino mlečnih izdelkov. Gre za sirotkin napitek s slivo in cimetom, v katerem se svež okus sirotke harmonično prepleta z okusom slive in cimeta.

Brez laktoze in brez maščob

Gre za lahek napitek, s katerim se lahko dobro osvežimo tudi v vročih poletnih mesecih. Pri njegovem razvoju so sledili sodobnim prehranjevalnim smernicam. Je namreč brez laktoze, zato lahko po njem posežejo tudi tisti, ki so preobčutljivi za mlečni sladkor. Poleg tega je izdelek naravno brez maščob, saj se te med procesom izdelave primarne sirotke izločijo v sir.

Klic lokalnih pastirjev, ki ga razume tudi Anglež

Novi izdelek Mlekarne Planika hkrati izraža lokalnost in svetovljanskost. Ime se namreč lahko izgovori kot »uej«. Tako so pastirji na posoških planinah klicali živino s pašnikov ali pa se pozdravljali med sabo. Hkrati pa ime spominja na angleško besedo za poimenovanje sirotke (whey).

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...

AGROBIZ
Novice
Novice Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina 1

Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v...