V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 4 min
27.08.2019  21:25  Dopolnjeno: 27.08.2019 22:29
V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu
Dan kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS na 57. Agri so končali s podelitvijo priznanj devetim kmetijam, ki so se pri trženju in prodaji pomerile v letošnji akciji S kmetije za vas.

Obveščaj me o novih člankih:  

S podelitvijo priznanj in razglasitvijo zmagovalcev v dveh kategorijah se je na 57. Agri končala akcija S kmetije za vas, s katero že 24. leto zapored nagradijo kmetije za uspešno in izvirno neposredno trženje ter prodajo. Tri kmetije so se pomerile v kategoriji turizem ali storitve, šest kmetij pa pri pridelavi in predelavi.

Pri pridelavi in predelavi je prva mlekarska kmetija Flis-Četina

Zlata sončnica za zmago v pridelavi in predelavi je pripadla kmetiji Flis-Četina iz okolice Šempetra v Savinjski dolini. Od lani imajo novo sirarno, kjer predelajo do 800 litrov mleka na dan. Svežim mlečnim izdelkom, med katerimi je kar 20 vrst jogurtov, so dodali sir mocarelo in albuminsko skuto. Svoje mlečne izdelke prodajajo v trgovskih verigah, šolah, vrtcih in domovih za starejše, manjših lokalnih trgovinah in trgovinici na kmetiji.

Leta 2017 so zgradili nov hlev za mlado živino, s tem pa izboljšali delovne razmere in povečali produktivnost in konkurenčnost kmetije. Njihove živali uživajo v klasični glasbi, prhanju, masažah, da se čim bolje počutijo. Molze jih robot. Ukvarjajo se tudi z rejo plemenskih telic, ki jih tudi prodajajo. Večino krme za 175 glav goveda pridelajo sami na 60 hektarjih obdelovalne zemlje. Načrtujejo dve večji investiciji, in sicer obnovo hleva za krave molznice in ureditev degustacijske sobe, kjer bodo obiskovalci pokusili njihove mlečne izdelke.

Pri turizmu in storitvah zmaga turistični kmetiji pri Filetu

Zlato sončnico za zmago pri turizmu in drugih storitvah pa je prejela turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini. Goste sprejemajo vse leto, ob vikendih pogostijo tudi dnevne obiskovalce. Znani so po kraškem brinjevcu in slivovcu, ginu, različnih likerjih, unikatni hišni sladici bombi, od glavnih jedi pa po jagnjetini in polenti z jurčki na žaru. Poleg turizma in žganjekuhe ponujajo še storitve s kmetijsko mehanizacijo.

Gospodar Frane Jelušič" title="Frane Jelušič">Frane Jelušič najbolj uživa v žganjekuhi. Po tradicionalnem receptu naredi največ kraškega brinjevca in slivovca z geografsko označbo, pa tudi viljamovko, žganje iz kutin in rožičev ter staran vinjak. Zadnji dve leti ponuja tudi gin. Njihova posebnost je tudi brinovo eterično olje, ki lajša težave zaradi revme, prečisti sinuse in prebavni trakt, odganja klope, uporablja pa se tudi za inhalacijo.

Dvema kmetijama priznanje za sodelovanje v skupini turizem in storitve

- Kmetija Zakrajšek iz okolice Zidanega Mosta se ukvarja s poljedelstvom in živinorejo, zadovoljni so z letino pire, ječmena, koruze in ajde, prodajo pa največ pirine in ajdove moke, so pred veliko investicijo v prenovo hleva, ki bo prilagojen prosti reji goveda.

- Kmetija Korošec iz Strmca pri Leskovcu, ki predstavlja edino pletilstvo v Halozah. S predelavo volne, tkanjem, polstenjem in ročnim pletenjem se ukvarja Erna Korošec, svoje unikate pa prodaja pod blagovno znamko pletenine koštrun. Prva leta se je s klasičnimi kroji in vzorci pletenin težko prebijala, a je spremenila dizajn in se usmerila zlasti v modne šale in jopice, tako da zdaj ne dohaja povpraševanja. Pri pranju volne ji pomaga mož Bojan Korošec. Kupce imata z vseh koncev sveta, znanje o predelavi volne pa bi rada predala mladim.

Petim kmetijam priznanje za sodelovanje v kategoriji pridelava in predelava

- Kmetija Bedekovič z Razkrižja je svojo tržno nišo našla v unikatnem ekološkem bezgovem kisu. Po starem postopku brez dodatkov ga delajo iz bezgovih cvetov, pred prodajo odleži od dve do tri leta. Po klasični metodi delajo tudi kis iz neškropljenih starih sort jabolk. Prodajo bi radi razširili v manjše trgovine in gostilne po Ljubljani, sčasoma pa tudi v Dubaj.

- Zelenjadarska kmetija Horvat iz Dogoš pri Mariboru, ki ponuja domačo zelenjavo in kruh iz krušne peči, kot izletniška kmetija pa še pogostitve. Posodobili bodo kmetijske stroje, uvedli prosto rejo kokoši in prodajo jajc ter dobrot z drugih kmetij.

- Sadjarska kmetija Jerala iz Podbrezja na Gorenjskem, kjer gojijo 12 sort jabolk, hruške in jagode, pa tudi poljščine. Leta 2003 so opustili živinorejo in se preusmerili v sadjarstvo, hlev pa preuredili za skladiščenje in predelavo sadja, tudi žganjekuho. Večino sadja, marmelad, kisa, žganja, likerjev in sokov prodajo doma, nekaj v trgovinah in gostilnah, oskrbujejo pa tudi vrtce in šole.

- Mlekarska kmetija Kastelic-Žonta v Sneberjah pri Ljubljani, ki živi od prireje mleka. Tretjino mleka vsak mesec tudi predelajo v jogurte, skuto in mladi sir za žar, ki jih prodajajo na kmetiji, oskrbujejo tudi vrtce in šole. Razmišljajo, da bi poleti iz domačega mleka delali tudi sladoled, čez nekaj let redili goveje pitance, najprej pa bodo prenovili sirarno.

- Ekološka kmetija Poprask-Potočnik v Skornem pri Šmartnem ob Paki, ki je najbolj znana po peki piškotov in marmeladah. Ukvarjajo se tudi z govedorejo ter predelavo sadja in zelenjave. Še bolj bi se radi uveljavili v turizmu, zato načrtujejo objekt z apartmaji, degustacijskim prostorom in kuhinjo za predelavo.

Akcijo S kmetije za vas pripravljajo kmetijsko-gozdarska zbornica KGZS, časopisno-založniško podjetje Kmečki glas in Časnik Finance s portalom Agrobiznis.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...

AGROBIZ
Novice
Novice Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina 1

Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v...