Ljubljanske mlekarne tudi letos povečujejo odkup slovenskega mleka
20.06.2018 09:43
Ljubljanske mlekarne so lani odkupile za 11 odstotkov več mleka kot leto poprej. Večji odkup načrtujejo tudi letos, na srednji rok pa bi radi povečali tudi odkup ekološkega mleka. Mlečni ...
Več ▼

Ljubljanske mlekarne so lani odkupile za 11 odstotkov več mleka kot leto poprej. Večji odkup načrtujejo tudi letos, na srednji rok pa bi radi povečali tudi odkup ekološkega mleka.

Mlečni izdelki so še vedno cenejši kot pred krizo

Več kot 110 dobaviteljev, tako kmetov kot predstavnikov kmetijskih zadrug, je minuli teden na srečanju potegnilo črto pod kvotnim letom 2017/2018 in skupaj z vodstvom Ljubljanskih mlekarn razmišljalo o prihajajoči drugi polovici letošnjega leta. Mlečni sektor se je lani predvsem ukvarjal z vprašanjem, kako trg stabilizirati ter dolgoročno vzpostaviti ter zadržati stabilno ponudbo surovega mleka, ki je v času krize močno zanihala. Če so odkupne cene v primerjavi z letom 2016 dosegle bistveno višjo raven, posledice krize na prodajni strani ostajajo: cene izdelkov so v povprečju še vedno bistveno nižje kot so bile pred krizo. Z vrsto ukrepov in aktivnosti pri prodaji končnih izdelkov, z inovativnostjo in razvojem novih izdelkov in iskanjem novih, predvsem izvoznih trgov, mlekarna uspešno krmari skozi nihanja, ki so na mlečnem trgu zadnja leta stalnica. Tako je tudi trenutno, ko se je po spomladanskem negativnem trendu odkupnih cen ta spet obrnil navzgor. Sledile mu bodo tudi Ljubljanske mlekarne.

Lani odkupili več kot 210 milijonov llitrov mleka

Ljubljanske mlekarne so v letu 2017 od 64 slovenskih kmetijskih zadrug in dobaviteljev mleka odkupile več kot 210 milijonov litrov domačega mleka, kar pomeni 11-odstotno rast glede na leto prej. Takrat, torej leta 2016, so odkup povečali za dobrih pet odstotkov, večji odkup napvoedujejo tudi letos. S 53-odstotnim deležem mlekarna ostaja največji odkupovalec in predelovalec surovega mleka v Sloveniji.

Finančno pomagajo kmetom v ekološki preusmeritvi

Poleg zavezanosti k odkupu izključno slovenskega mleka in promocije sheme izbrana kakovost so Ljubljanske mlekarne trenutno edina mlekarna v Sloveniji, ki zagotavlja finančno pomoč v času tranzicije ter konkurenčno ceno pridelanega mleka z ekološkim certifikatom. V nekaj letih bi radi letni odkup ekološkega mleka povečali na 4,5 milijona litrov. V letošnjem letu je mlekarna z Mu Bio jogurtom zagnala prvo proizvodnjo izdelka iz ekološkega mleka, trenutno pa odkupi približno 20 tisoč litrov surovega ekološkega mleka na mesec.

Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn, in Anton Jakljevič, direktor odkupa mleka, sta na srečanju dobaviteljev podelila tudi priznanja in nagrade za dobavitelje z največjo oddano količino mleka ter največjo kakovostjo oddanega mleka za kvotno leto 2017/2018.

 

Največji dobavitelj mleka: Romana in Anton Koren iz Brestanice (1.141.950 litrov mleka)

Dobavitelj najkakovostnejšega mleka: Milan Kelšin iz Žužemberka.

2. največji proizvajalec: Vinko Bogovič iz Leskovec pri Krškem (1.102.268 litrov mleka)

2. ponudnik najkakovostnejšega mleka: Peter Gros iz Velikega Gabra

3. največji dobavitelj mleka: Jernej Strašek iz Straže pri Novem mestu (1.099.907 litrov mleka)

3. dobavitelj najkakovostnejšega mleka: Franc Jurič iz Šmartnega na Pohorju

 

 

 

Ljubljanske mlekarne tudi letos povečujejo odkup slovenskega mleka