Zdrava prehrana: sezonsko in lokalno
17.06.2019 14:49
V svetu se vedno bolj uveljavlja trend »Farm to Fork« ali po naše »S kmetije do vilice« oziroma do naših miz. Ta koncept spodbuja lokalno pridelavo hrane. Sveža, sezonska in lokalna hrana je ...
Več ▼

V svetu se vedno bolj uveljavlja trend »Farm to Fork« ali po naše »S kmetije do vilice« oziroma do naših miz. Ta koncept spodbuja lokalno pridelavo hrane. Sveža, sezonska in lokalna hrana je polna antioksidantov, ki našemu telesu zelo koristijo in pomaga, da ostanemo čim dlje mladi in zdravi. Uživanje sezonske, lokalno pridelane hrane je zato v vsakem letnem času dobra izbira. Enak koncept kot je »Farm to Fork« že leta zagovarja tudi skupina Panvita – od njive do mize.

Pri lokalni pridelavo največkrat pomislimo na sadje in zelenjavo, saj so sadovnjaki in vrtovi del naše folklore. Tisti, ki pa v mladosti nismo bili te sreče, pa smo občasno hodili sosedom »rabutat«. A poleg sadja in zelenjave velja uživati tudi druge lokalno pridelane izdelke, kot so med, mleko in meso, saj vsa živila, ki pripotujejo od daleč, veliko časa stojijo v skladiščih, zato obstaja nevarnost, da so manj obstojna in slabše kakovosti. To zagotovo velja za meso.

Poslušajo kupce: od sedaj na policah piščanec brez GSO

V želji po zadovoljitvi zahtevnejših kupcev, ki želijo zdravo hrano, pridelano lokalno in na naraven način, je Panvita že pred petimi leti del svojih zemljišč preusmerila v sistem ekološke pridelave in na trgu ponudili izdelke z EKO certifikatom. Prav tako so Panviti prvi v Sloveniji iz proizvodnje v celoti umaknili vse glavne alergene kot so jajca, soja in gluten, mleko pa je prisotno le pri izdelkih s sirom.

Letos pa so kupce ponovno razveselili. Od sedaj naprej lahko na trgovskih policah, pod blagovno znamko AVE, najdete Panvitino piščančje meso, ki je popolnoma brez gensko spremenjenih organizmov – GSO. Slovenski potrošniki so vedno bolj ozaveščeni in zahtevajo več od minimalno predpisanih standardov, želijo nadstandard. Pri hrani nihče od nas ne bi smel sklepati kompromisov. Kakovostna hrana mora biti na prvem mestu pravijo v Panviti.

»Vsi naši piščanci in piščanci naših rejcev kooperantov se hranijo z lokalno pridelanimi žitaricami. Nadzor pri pripravi krmnih mešanic je ključen, da lahko zagotovimo, da v njej ne boste našli niti enega gensko spremenjenega organizma,« zagotavlja Toni Balažič, izvršni direktor Panvite.

Lokalna pridelava v celotni verigi

Pri zagotovilih, da je piščančje meso popolnoma brez gensko spremenjenih organizmov je v prvi vrsti pomembna krma in krmne mešanice, s katero se hranijo živali. Žita za krmo so v celoti lokalno pridelana in ne izvirajo iz genskega inženiringa zagotavljajo v Panviti. Osnovno surovino, potrebno za proizvodnjo nadzorovane, varne in kakovostne hrane proizvajajo sami oziroma nabavljajo v domačem okolju.

»Lokalna oskrba omogoča, da izgrajujemo sistem zagotavljanja varne in zdrave domače hrane, sestavljen iz več temeljev: sledljivost, sistemi vodenja in kakovosti, sodelovanje z nevtralnimi laboratoriji, vpeljava nadstandarda v živo proizvodnjo in stalno strokovno preverjanje ter strokovni napredek,« poudarja Balažič.

 

Zdrava prehrana: sezonsko in lokalno