KGZ Sloga Kranj in Semenarna Ljubljana podpisali krovno pogodbo o sodelovanju strateškega pomena
27.06.2019 15:44
V želji izboljšati samooskrbo Slovencev in s ciljem preliti znana neplodna teoretična načela v praktična dejanja sta KGZ Sloga Kranj, z. o. o., in Semenarna Ljubljana, d. o. o., 19. junija 2019 ...
Več ▼

V želji izboljšati samooskrbo Slovencev in s ciljem preliti znana neplodna teoretična načela v praktična dejanja sta KGZ Sloga Kranj, z. o. o., in Semenarna Ljubljana, d. o. o., 19. junija 2019 podpisali krovno pogodbo o sodelovanju strateškega pomena. S podpisom sta se tako na področju samooskrbe in lokalne pridelave hrane povezala dva pomembna igralca v slovenskem prostoru.

Iz zadnjih podatkov Statističnega urada RS je razvidno, da je stopnja samooskrbe z zelenjavo, sadjem, krompirjem in žiti v Sloveniji v primerjavi z bilancami mesa in jajc precej nižja. Samooskrba pri zelenjavi namreč znaša 39 odstotkov,  pri sadju 48 odstotkov, pri krompirju 48 odstotkov in pri žitih 68 odstotkov, pri mesu je 81 odstotkov, pri jajcih pa 96 odstotkov.

Vodstvi obeh družb sta s podpisom pogodbe omogočili proces samooskrbe v trikotniku slovensko seme – slovenski pridelovalec – slovenski potrošnik. Ta proces omogoča pridelavo hrane vse od slovenskega semena do slovenskega pridelovalca oziroma kmeta ter končnega potrošnika. 

Semenarna Ljubljana spada v vrh ponudnikov kakovostnih semen, pri čemer ohranjajo avtohtone slovenske sorte, udomačene sorte in razvijajo nove slovenske sorte. Pri tem dajejo poudarek predvsem na sorte, ki so ugodne za slovensko podnebje ter tipične za slovenske prehranjevalne navade.

KGZ Sloga Kranj pa ima desetletno tradicijo na področju kmetijstva in v ospredje postavlja potrebe slovenskih kupcev. S sloganom »zanesljiv parter na vaši kmetiji« ima tudi povezovalno vlogo, saj s svojim članstvom povezuje kar 500 kmetij, s svojim delovanjem pa še veliko več.

Predsednik zadruge Sloga KGZ Kranj Janez Porenta je ob podpisu pogodbe izjavil, da tudi osebno podpira to strateško sodelovanje, ker je tudi sam pridelovalec lokalne hrane, zato je natančno seznanjen s problemi kmetov po Sloveniji. Zato se mu zdi tovrstno povezovanje podjetja za vzgojo semen z zadrugo v povezavi s kmeti nujno in je korak v pravo smer.

Direktor podjetja Semenarna Ljubljana mag. Gregor Kopriva pa je povedal: »Ponosni smo na dobro in strateško sodelovanje, ki smo si ga zastavili s KGZ Sloga Kranj. Pri tem izhajamo iz osnovnega izvora – semen, kjer je kakovost še kako pomembna, torej zagotavljamo kakovost od semena pa vse do končnega pridelka za slovenske potrošnike.«

Končni pridelki tega strateškega sodelovanja bodo tako na voljo potrošnikom pod blagovno znamko Polonca (KGZ Sloga), in sicer v zadružnih trgovinah in vseh večjih trgovskih centrih, prav tako pa bodo pristopili k akcijam pospeševanja prodaje v vrtcih, šolah in bolnišnicah.