Semenarna Ljubljana napoveduje nove sorte vrtnin
17.02.2020 11:53
Bliža se čas, ko bomo začeli izbirati semena in sadike najljubših vrtnin. V Semenarni Ljubljana so svojo ponudbo tudi letos dopolnili z zanimivimi novostmi. Vabijo vas, da jih preizkusite v ...
Več ▼

Bliža se čas, ko bomo začeli izbirati semena in sadike najljubših vrtnin. V Semenarni Ljubljana so svojo ponudbo tudi letos dopolnili z zanimivimi novostmi. Vabijo vas, da jih preizkusite v vaših najljubših jedeh. Spodnje sadike novih sort vrtnin bodo v semenarninih vrtnih centrih Kalia na voljo marca ali aprila.

SOLATA ŠEMPETRKA

Solata Šempetrka je poletna krhkolistna glavnata solata. Razvije močnejše, bolj robustne liste, temnozelene (sivkaste) barve. Oblikuje srednje velike do velike kompaktne glavice, težke 300 g do 800 g. Primerna za pridelovanje na prostem in v zaprtih prostorih. Sadike bodo na voljo v »kultipaku« v mesecu marcu v vrtnih centrih Kalia Semenarne Ljubljana.

Izvor sorte: Sorta izvira iz okolice Šempetra. Sorto vzdržuje in razmnožuje Semenarna Ljubljana na Selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju.

PARADIŽNIK BEGUNEC

Paradižnik Begunec je solatni tip paradižnika. Je visok, nedeterminanten, okusen, sočen in primeren za pripravo solat. Plodovi so veliki, rahlo ploščati, mesnati z gladko kožico. Listi rastline so temneje zeleni. Sadike bodo na voljo v ločku fi 10 cm v mesecu aprilu v vrtnih centrih Kalia Semenarne Ljubljana.

Izvor sorte: Sorta izvira iz spodnje Avstrije, v Vipavski dolini (na Goriškem) pa je prisotna že več kot 90 let. Sorto vzdržuje in razmnožuje Semenarna Ljubljana na Selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju.

FIŽOL JUSTI

Slovenska sorta fižola z okroglimi stroki v obliki "kifeljčka".  Je visok fižol za stročje in zrnje. Stročje je temno zelene barve z vijoličnimi progami, ki se razbarvajo, ko ga skuhamo. Stročje ostane mehko zelo dolgo časa, v njem pa je srednje debelo svetlo zrnje. Je zelo okusen fižol, primeren tako za solate, priloge in juhe. Obiramo ga še, ko ima zrna že formirana. Rastline so dobro rodne. Semena fižola Justi bodo na voljo aprila v vrtnih centrih Kalia Semenarne Ljubljana.

Izvor sorte: Sorta izvira iz Štajerske. Sorto vzdržuje in razmnožuje Semenarna Ljubljana na Selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju.

ČRNA SOJA

Rastline so visoke do 100 cm, bolj grmičaste, kompaktne. V stroku so večinoma po 3 zrna. Soja dozori konec septembra ali v začetku oktobra. Zanimiva je črna barva zrnja. Uporablja se sveže ali suho zrno. Odlična je za kuhanje, namaze ali kot zamenjava mesa v obliki zrezkov. Semena črne soje so že na voljo v vrtnih centrih Kalia Semenarne Ljubljana.

Izvor sorte: Sorta izvira iz Dravskega polja, kjer jo na kmetiji gojijo že več kot 100 let.

Sorto vzdržuje in razmnožuje Semenarna Ljubljana na Selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju. Soja ni gensko spremenjena.

 

SLADKA KORUZA ZARJA

Zarja je prvi slovenski hibrid sladke koruze. Rastline so visoke 180-190 cm, dolžina storža je 16-18 cm, premer storža znaša 3,6 cm in ima 10-12 vrst zrnja na storžu. V času mlečne zrelosti je izredno sladkega okusa. Zaradi krajše rastne dobe in ker jo za uporabo pobiramo v času mlečne zrelosti, se z namenom podaljšanja časa uporabe mlečno zrelih storžev priporoča setev v več zaporednih časovnih presledkih (7-10 dni). Semena sladke koruze Zarje bodo na voljo v aprilu v vrtnih centrih Kalia Semenarne Ljubljana.

Izvor sorte: Sorta izvira iz Slovenije.

 

Semenarna Ljubljana napoveduje nove sorte vrtnin